Világsztárokkal érkezik a főváros legszínesebb világzenei fesztiválja

Egy éve áprilisban jártunk először a Budapest Ritmo koncertjein. Két napra vettünk jegyet, és a két nap alatt 6 fergeteges koncertet táncoltunk és énekeltünk végig, olyan nyelveken, amikről azt sem tudtuk, hogy tudunk beszélni. Ez nem is igazán fontos ott és akkor. Csak hagynunk kell magunkat sodortatni a zenészek lendületével, akik érezhetően jól érzik magukat a budapesti közönség köreiben.

Forrás: Budapest Ritmo / Facebook.com

Idén a Budapest Ritmo április 12-től 15-ig tart majd, helyszíne pedig az Akvárium Klub és az Erzsébet tér lesz. A világzenei fesztivál a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében valósul meg,  nulladik napi, április 12-i nyitókoncertje pedig különleges zenei és spirituális élményt ígér. A nyitány helyszíne a Magyar Zene Háza lesz, ahol a Tariqa felvezetése után az Egyiptom eltűnőben lévő örökségét ápoló Mazaher lép fel.

A fesztivál április 13-án, csütörtökön showcase-nappal folytatódik. Idén az erdélyi Koszika játékos dalai, a makedón vokális hagyományt feldolgozó Zarina Prvasevda, a bolgár etnodzsesszt játszó Jazzanitza és három magyarországi csapat: a balkáni kávézókat megidéző BudaPesme, a sanzonokat átformáló Ephemere és az oláh cigány hagyományt ápoló Amaro Duha kapott lehetőséget a bemutatkozásra.

Nemzetközi zsűri választotta ki azokat a kelet-közép-európai produkciókat, amelyek ezzel a fellépéssel tehetik meg az első lépést a külföldi karrier útján.

A Budapest Ritmo showcase-programjának koncertjei ingyenesen látogathatók a Szimpla Kertben április 13-án. A következő két napban pedig koncertről koncertre járhatunk a karszalagunkkal, az Akvárium Klub és az Erzsébet tér között.

Lanou - Tóth Eszter ének; klasszikus gitár, dob és basszus hármasa, citera, ír buzuki és zongoraForrás: Neményi Márton/Budapest Ritmo / Facebook.com /

Pénteken Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra tagjai legújabb albumukkal, a Racing the Stormmal vezetnek el különleges világukba, amelynek fontos eleme a filmes hangzás, a szerelmi varázslat és jó adag pop.

A tuareg Tamikrest pszichedelikus zenéjével és bátor politikai kiállásával várja a közönséget, egy koncertteremmel arrébb egy ukrán és egy lengyel előadónő, Daga és Dana, azaz a DAGADANA lép színpadra világzenei mixszel, amelyben dzsessz, funk, népdalok, elektronika egyaránt megtalálható. Levezetésnek Dj Koulla P. Katsikoronou & Dj Kraaaouuu ad ízelítőt a ciprusi partivilágból.

Április 15-én szombaton a ciprusi Monsieur Doumani & Óperentzia és az olasz Fanfara Station egyaránt a táncos ritmusokat hozza. A Fanfara Stationben például egy rezesbanda találkozik a ritmushangszerekkel és az elektróval. Az 1920-30-as évek Bukarestjének fülledt éjszakai életét idézi meg Corina Sîrghi és bandája, a Vocal Sampling kubai klasszikusokat és rockslágereket hoz, Magalí Sare és Manel Fortiá pedig a modern katalán dzsesszt mutatja be bőgő és ének, valamint spanyol és latin-amerikai dallamok összesimulásával.

A Budapest Ritmo kétnapos szakmai konferenciája olyan témákat feszeget, mint az elnyomás, a háború, a szolidaritás és ehhez kapcsolódóan a zene ereje - olvasható az MTI összefoglalójában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek