Repülőmúzeumot neveztek el a híressé vált, Hudson folyón landolt kapitányról

Az egykori Carolinas Repülési Múzeum, ami mára egy kicsit elöregedett új, nagyobb térbe költözik – és ezzel együtt új nevet is kap. Névadója Chesley „Sully" Sullenberger kapitány lesz, aki arról vált híressé, hogy 2009-ben biztonságosan letett egy utasszállító repülőgépet a Hudson folyóra. A Sullenberger Repülési Múzeum 2023 végén nyílik meg az észak-karolinai Charlotte-ban, az alapkőletételt pedig szeptember 27-én tartják. Az új helyszínt úgy lehet elképzelni, mint amilyen Budapesten az Aeropark.

Sullenberger kapitányt gyors reakciója tette hőssé, miután gépe egy madárrajjal ütközött, és emiatt vészlandolást kellett végrehajtania, jobb híján a Hudson folyón. Az esetről film is készült Clint Eastwood rendezésében és Tom Hanks főszereplésével, Sully - Csoda a Hudson folyón címmel.

Az általa vezetett repülőgép, a US Airways 1549-es járata New York Cityből az észak-karolinai Charlotte-ba tartott, ahol a múzeum is található. Sok utasa még mindig Charlotte-ban és környékén él, és a repülőgép a múzeum legismertebb kiállítási tárgya lesz. A US Airways 1549-es járatának egyik utasa Ric Elias, a Red Ventures charlotte-i vezérigazgatója volt, aki jelentős összegekkel járult hozzá a múzeum megújulásához.

"Az 1549-es járat megváltoztatta az életemet, és egy második esélyt adott nekem" – mondta Elias a közleményében. „A múzeum tisztelgés Sullenberger kapitány és az egész repülőszemélyzet bátorsága előtt, és remélem, hogy a fiatal újítókat is a világ megváltoztatására fogja inspirálni."

Sully Sullenbergert hősként tisztelik a világ minden tájánForrás: Getty Images via AFP/2010 Getty Images/Andrew H. Walker

Az újragondolt múzeumban egy új kiállítási terület is helyet kap majd, amely a repülési iparban elért eredményekre összpontosít. A helyszín célja, hogy ne csak kiállítási darabokat mutasson be, hanem olya programokat is szervezzen, amelyek felkeltik a fiatalok érdeklődését a természettudományok, a technológia és a matematika iránt.

A 2010-ben nyugdíjba vonult Sullenberger elmondta, hogy kiváltságosnak érzi magát, amiért egy olyen intézmény viseli majd a nevét, amely aktívan dolgozik a társadalmi, kulturális és gazdasági mobilitás bővítésén Charlotte-ban és azon túl – írja a cnn.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek