Dühös macska, részeg utas, hajtóműhiba - A kényszerleszállás okai

A kényszerleszállás félelmetes élmény, de az talán még félelmetesebb, ha a levegőben szembesülünk valami olyan váratlan eseménnyel, ami egyáltalán nem odaillő. És ma már egyre többet hallani olyan problémákról, amelyeknek semmi köze a műszaki hibákhoz. A legutóbbi, egészen friss Ryanair hír sem a hajtóműhibáról szólt. 

A Ryanair légitársaság London–Bukarest járatának kellett leszállnia január 10-én délután a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, miután egy renitens utas nem bírt magával a fedélzeten -  közölte a Budapest Airport. A tájékoztatás nem volt túl részletes, de egy későbbi megszólalás során azt elmondta a rendőrség, hogy egy román állampolgárságú férfi viselkedett agresszíven a repülőn. Az utast előállították, és a landolás után már a rendőrség intézkedett az ügyben. A repülőgép a rátankolást követően folytathatta útját Bukarest irányába.

Forrás: Shutterstock.com

A viselkedni nem tudó utas miatti leszállás egy hagyományos értelemben vett kényszerleszállásnak minősül. Bár nincs konkrét definióciója ennek a landolási formának, a szakemberek szerint 3 típusát különböztethetjük meg: az első esetben egy hagyományos kényszerleszállásnál azonnal landolni kell egy repülőtéren, vagy arra alkalmas terepen, mert a repülés folytatása kivédhetetlen akadályba ütközik. Ez az akadály lehet hajtóműhiba, légnyomáscsökkenés, vagy bármilyen olyan eset, például randalírozás, elszabadult állat, egészségügyi vészhelyzet, ami nem tesz kárt a gép utasterében, de az út nem folytatható miatta biztonságosan - tudtuk meg az Aopa.org összefoglalójából.

Az elővigyázatossági landolás a következő típus. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy előre megfontolt landolást, hogy a gép elkerüljön egy lehetséges katasztrófát. Ebben az esetben lehetséges lenne a továbbrepülés, de nem ajánlott. A döntés okai lehetnek az egyre romló időjárás, üzemanyaghiány, navigációs problémák, vagy fokozatosan kialakuló motorhibák.

A lúd, a repülőgép és a Hudson folyó eseteForrás: Greg L / Wikipedia

A harmadik és legkevésbé előforduló típus a kényszerből vagy elővigyázatosságból történő vízre szállás (ditching). Ennek legismertebb példája az, amikor 2009-ben, a US Airways 1549-es járata madarakkal ütközött, majd leszállt a Hudson folyóra, 155 utassal a fedélzetén. Az utasok közül mintegy 100-an megsérültek, de a pilóta, Chesley „Sully" Sullenberger és a személyzet bravúros helytállásának köszönhetően senki nem halt meg. 

A történetet egy remek filmben is feldolgozták: A 2016-os Sully – Csoda a Hudson folyón című filmadaptációban a kapitány szerepét Tom Hanks játsza. 

Ideges macska, szülési pánik

Egy szudáni utasszállítónak kóbor macska miatt kellett kényszerleszállást végrehajtania 2021 márciusában, mivel a riadt állat megtámadta a pilótát repülés közben. A Tarco Airlines járata fél órával a felszállás után kénytelen volt visszafordulni, miután az agresszív cicát képtelenek voltak elfogni a személyzet tagjai. A beszámoló szerint a macska az indulás előtti éjszaka mászhatott be a gépbe, amikor az egy hangárban állt, hogy kitakarítsák. A beszámolókból nem derült ki, mi lett a macska sorsa a leszállás után.

Érdemes többször ellenőrizni a hordozót útközben - illusztrációForrás: paperelements/Pixabay

2012-ben pedig az Air Canada légitársaság egyik járatának felszállását kellett elhalasztani, amikor egy macska megszökött a szállítódobozából, és pilótafülke vezetékei között rejtőzött el – írta a New Zealand Herald.

Irányváltozatás és kényszerleszállás azonban nem csak szembe jövő madarak, dühös és elkóborolt macskák, vagy ittas utasok miatt történhet, hanem egy új élet világrajövetele miatt is. Így történt ez körülbelül két éve, mikor a Ryanair fedélzetén egy Teneriféből Birminghamba utazó nőnél beindult a szülés egy órával a felszállás után.

A szülés hírére a gép azonnal irányt váltott, és a pozíciójához legközelebb eső leszállópálya fel indult; a helyszín a portugáliai Faro nevű város volt. A gépen utazott egy szülésznő is, aki segített az anyának, hogy ne 30 ezer láb magasan jöjjön világra a csecsemő. A gép leszállását követően öt percen belül sürgősségi mentőbe került a nő, és tíz perccel később megszületett a kisfia.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek