Ingyenes programokkal vár Petőfi szabadnapja

A költő születésének 200. évfordulója alkalmából nyílt, új állandó kiállításhoz kapcsolódva, január 14-én szombaton, egész nap ingyenes programok várnak ránk a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM). Ezen a napon a kiállítással együtt megnyílnak a felújított közönségforgalmi terek és a Károlyi-kerttel egybenyitott múzeumi udvar is. A nap folyamán részt vehetünk szubjektív tárlatvezetéseken, színházi előadásokon, például Scherer Péter színművész Él-e még Petőfi? előadásán.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója január 13-án megnyitotta a kiállítástForrás: MTI/Balogh Zoltán

Petőfi bordalainak történetét is megismerhetjük a Béla borászat borainak kíséretében. A történetekről  Csörsz Rumen István irodalomtörténész és Márfi Márk színművész lebbentik fel a fátylat. A "Petőfi szabadnap" szervezői a gyerekekre is gondoltak: bábfoglalkozással, rajzfilmnézéssel és sok más költői programmal készülnek számukra az egész nap folyamán.

Ha pedig már ott vagyunk, az új, állandó Petőfi-kiállítást, Költő lenni, vagy nem lenni, ne hagyjuk ki. A tárlat az életmű főbb problémaköreit megidézve mutatja be Petőfi Sándor alakját. Érdekesség még a helyszínnel kapcsolatban, hogy az utóbbi évben egyszerre zajlott a PIM-nek otthont adó Károlyi-palota rekonstrukciója és az új Petőfi-kiállítás építése; a mai napon ezért láthatjuk az egészet egyben.

A Költő lenni vagy nem lenni című állandó kiállítás részleteForrás: MTI/Balogh Zoltán

A felújításra mintegy 2 milliárd forintot, a tárlatra pedig 150 milliót fordított a múzeum. A tárlat merészen szakítva a hagyománnyal, nem a kultikus, mindenki által ismert életrajzra épül. A tárlaton olyan motívumok jelennek meg, amelyek kiemelt helyet foglalnak el Petőfi műveiben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek