London orvosi egyetemén állítottak szobrot a tragikus sorsú magyar orvosnak

A Queen Mary Egyetem orvostudományi kar és a londoni magyar nagykövetség közös szervezésében tartották azt a január 11-i ceremóniát, melynek ideje alatt felavatták Semmelweis Ignác, az anyák megmentőjeként számon tartott magyar orvos szobrát.

Az avatáson Korbonits Márta, a Queen Mary endokrinológus professzora és Rosivall László akadémiai doktor, professor emeritus, a budapesti Semmelweis Egyetem tanára méltatta a 204 éve született magyar orvos életét és munkásságát.

Az eseményen jelen volt Mark Rylance Oscar-díjas brit színész is, aki részleteket olvasott fel az ő ötlete alapján született és címszereplésével Bristolban futó Dr. Semmelweis című színdarabból.

 A darab fő cselekménye az a sokszor keserves és jórészt hiábavaló küzdelem, amelyet a gyermekágyi láz okát és ellenszerét felismerő Semmelweis Ignác folytatott kora orvostársadalmával az általa kidolgozott életmentő fertőzés-megelőzési és higiéniai módszerek elfogadtatásáért.

Az ő előtte tisztelgő szobrot Colin Bailey professzor, a Queen Mary Egyetem elnöke és Kumin Ferenc londoni magyar nagykövet avatta fel - írták az MTI összefoglalójában.

Semmelweis Ignácnak számos külföldi városban van szobra, köztük Tokióban, Krakkóban, Chicagóban és Bécsben, de a londoni Queen Mary Egyetem orvosi kara az első brit egyetemi orvostudományi intézet, ahol a tragikus sorsú magyar orvosnak szobrot állítottak.

A Wikipedia szerint „az anyák megmentőjének" is titulált Semmelweisen 47 éves korában az elmezavar jelei mutatkoztak, ezért beutalták a döblingi elmegyógyintézetbe. Agresszív magaviselete miatt ápolói súlyosan bántalmazták, valószínűleg ennek következtében két hét után meghalt. Halálának pontos körülményei máig ismeretlenek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek