Ciprus első szociális lakáskomplexuma az ország kulturális öröksége

Izgalmas geometrikus mintába rendeződve sorakoznak Ciprus első szociális lakótelepének sorházai a virágokkal és cserjékkel beültetett utcák mentén. A fehér vályogtéglákból épült sorházak kék ablakai és piros tetői teszik igazán hangulatossá az övezetet, melyre a helyiek kulturális örökségként tekintenek.

Samanbahce, CiprusForrás: Nicosia Turkish Municipality/Wikimedia Commons

A sziget fővárosában lévő Samanbahce, magyarul szalmamező, helyén régen gyümölcsöket és zöldségeket termesztettek a falu lakói számára. De a lakhatási igények növekedésével a környékből szociális lakáskomplexum lett. A ma látható épületeket az 1930-as években kezdték el építeni a britek, majd 1955-ben fejezték be.

A házak sorai több mint 2000 négyzetmétert foglalnak el. A színes cserjékkel és virágokkal övezett területen öt sorba rendeződik 72 különálló lakóegység, amely összesen 153 lakosnak kínál festői örök otthont. A komplexum központi szökőkúttal, közös parkolóhellyel és játszótérrel is rendelkezik.

Bár a járókelő nézőpontjából is számos hangulatos felvételt lehet készíteni a lakónegyedről, a ciprusi Alp Galip fotóin a házak soraira irányítja a figyelmet. A drón felvételeiről jól láthatóvá válik az a geometrikus minta, amely a házakat sorokba rendezi a központi szökőkút körül. A művész fotóit a Designboom oldalán lapozhatjuk végig.

Forrás: Designboom, Wikimapia

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek