Ebben a hazai bevásárlóközpontban ingyen megtekinthetjük a koronaékszereket

Olyan világvárosokban, mint Shanghai vagy Párizs már 20 éve fogadnak muzeális kiállításokat a nagy- és luxusáruházak, mert az együttműködés arra biztatja az áruházi vásárlókat, hogy a többi árucikkhez hasonlóan, fogyasszák a múzeumi élményt is.

Bocskai István fejedelem jogarmásolataForrás: Bocskai Múzeum/haon.hu

Most Debrecenben is hasonló eseményre készülnek, ugyanis január 16-tól a Fórum bevásárlóközpontba „költözik" a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum fő attrakciója, a koronaékszerekből álló kincstár.

A Bocskai István fejedelem 500 eredeti drágakővel díszített, aranyozott korona- és jogarmásolatát bemutató kiállítás önmagában is élmény, de ehhez tárlatvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások és hagyományőrző bemutatók is kapcsolódnak majd.

Az egyetlen, győztes magyar szabadságharcot vezető Bocskai István fejedelem koronaékszereit bemutató kiállítás, a gyönyörű műkincseken keresztül a magyar történelem dicső korszakát is megidézi.

"A Bocskai Múzeum Fejedelmi Kincstára másfél éve nyílt meg Hajdúszoboszlón, és azóta rekordokat dönt a látogatottsága. Távoli helyekről ezrek keresik fel. Nem véletlenül, hisz olyan kincseket mutat be, melyeket nemcsak Hajdúszoboszló, de Hajdú-Bihar vármegye és az egész ország a magának tekinthet" - mondta Bihari Horváth László, a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum igazgatója.

Éppen ezért gondolták úgy a szakemberek, hogy más városokban is bemutatják a ritkaságokat. Ezek közül az első Debrecen, ahol a régió legforgalmasabb bevásárlóközpontját, a Fórumot keresték meg az ötlettel. A bevásárlóközpont jó lehetőségnek tartotta, így elindulhatott az együttműködés, aminek akár még folytatása is lehet. 

Aki tehát betér a debreceni Fórum bevásárkóközpontba január 16. és 22. között, az egy kalandos időutazáson is részt vehet: felpróbálhatja a hajdúk viseletét, kézbe veheti fegyvereiket, sőt személyesen velük (az őket megidéző hagyományőrzőkkel) is találkozhat! A kiállítás január 22-ig, a magyar kultúra napjáig tekinthető meg ingyenesen – írja a haon.hu. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek