Honnan ered a karácsonyi koszorú hagyománya?

Néhány nappal Szenteste előtt már szinte minden második bejárati ajtón megjelentek a karácsonyi koszorúk a lépcsőházakban. A más néven kopogtató ajtódísznek nevezett dekorációk között van ezüstre fújt és ledekkel teletűzdelt, valamint magyal ágakkal, rózsákkal és tobozokkal díszített verzió is, de olyan is akad, amelyekre kis figurákat erősítettek.

De miért akasztjuk ki ezeket a díszeket? Mi a szimbolikus jelentőségük? Sok más hagyományhoz hasonlóan a karácsonyi koszorúk eredetét is valahol a távoli múltban kell keresnünk.

Forrás: Paul Maguire/Shutterstock

A koszorúk története egészen az ókorig nyúlik vissza. A Perzsa Birodalomban még diadémnek hívták, és a hatalmat és tekintélyt jelképező fejdíszként viselték, leggyakrabban királyi személyek. Ezek a koszorúk szövetből készültek, és ékszerekkel voltak kirakva. A perzsákhoz hasonlóan az ókori egyiptomiak is fejdíszként viselték, de az övék már virágokból készült.

A római babérkoszorúForrás: ANCH/Shutterstock

A Római Birodalomban babérból készítették el és a császároknak és harcosoknak adományozták a becsület szimbólumaként. De a rómaiak olajfalevél- és babérkoszorúval jutalmazták a győztes sportolókat, sőt a költőket is. Koszorúkat az ajtókra is akasztottak, ahol szintén a győzelem jelei voltak.

Forrás: Daniel DeLucia/Shutterstock

Hogyan került összefüggésbe az ünnepekkel?

A rómaiak december 17. és 23-a között ünnepelték a téli napfordulót és az őszi vetés befejezését, a Szaturnáliát. A Szaturnusz istennek szentelt ünnepen fontos szerep jutott a koszorúknak, amelyek  ajándékként és dekorációs elemként is jelen voltak.

De a mai karácsonyi koszorúk szimbolikája már inkább a kereszténység elterjedéséhez köthető. Az egyház a koszorúk használatának pogány hagyományát átvette, de a jelentését megváltoztatta: ebben az összefüggésben a kör alakja már az örök életet és Isten végtelen szeretetét jelképezik. Ha magyal ágak is szerepelnek a kompozícióban, a tüskés levelek és a piros bogyók a Jézus által viselt töviskoronát és a vércseppeket jelentik.

Forrás: crafts625/Pixabay

Mikor született meg az adventi koszorú?

Hogy a gyertyákkal díszített adventi koszorú mikor jelent meg, arról megoszlanak a vélemények. Egyes elképzelések szerint a 16. századi Németországban, a lutheránusok használták először, más források szerint pedig egy 19. századi evangélikus lelkész (Johann Hinrich Wichern) készített ilyet először az általa alapított hamburgi Rauhen Haus gyermekotthonban. A mai adventi koszorú őse egy két méter átmérőjű, örökzölddel díszített fa kerék volt, amelyen 24 gyertya szerepelt. Ez egyszerűsödhetett le később négy gyertyára, amellyel már csak a vasárnapokat jelöljük.

Forrás: Maren Winter/Shutterstock

Az adventi koszorúk széles körű elterjedése állítólag az 1930-as évekre tehető, amelyhez a a virágkötők is nagymértékben hozzájárultak. A keresztény szimbolisztika szerint az adventi koszorú formája Isten örökkévaló szeretetét jelképezi, az örökzöld ágak (leggyakrabban fenyő) a reményt és az életet, a gyertyák pedig a növekvő fényt, Jézus eljövetelének közeledtét. A négy gyertya advent négy hetét és ezenfelül négy fogalmat is szimbolizál: 1. hit, 2. remény, 3. öröm és 4. szeretet. 

Forrás: themayor.eu, Wikipedia

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek