Mindenünk a tévé, immár 68 éve

A televíziózás világnapját minden évben november 21-én tartják 1996 óta, mikor az ENSZ tagállamai kétnapos konferenciát tartottak, amely World Television Forumként, vagyis televíziós világfórumként vált ismertté.

A kép csak illusztrációForrás: Diego González / Unsplash

A világnkap célja, hogy a televíziós társaságok olyan témákat állítsanak középpontba, mint a béke, az együttműködés és a fejlődés. Ezzel kapcsolatban csak az a probléma, hogy hazánkban nem honosodott meg a szokás. A tévécsatornák legtöbbje ezen a napon sem változtat a műsörkínálatán.

De azért egy-két érdekességet a magyar televíziózás története is tartogat számunkra. Hazánk első kísérleti adása 1954. január 20-án volt látható a tévéképernyőkön, de a mai értelemben vett tévé csak három évvel később, 1957. május 1-jén kezdte meg sugárzását.

Volt külön tévégyárunk is, hogy a hazai igényeket ki tudják szolgálni a kereskedők. Az Orion típusú készülékeket 1955-től egészen az 1980-as évek végéig készítették.

Az Orion gyár új színes TV készüléke a Colorion, alkotójával Szász Gerő vezető konstruktőrrel (1969)Forrás: Fortepan / Rádió és Televízió Újság

Az első kereskedelmi csatornák 1997-ben jelentek meg a magyar képernyőkön és pillanatok alatt meghódították a nézőket. Ma már közel 150 csatorna sugároz magyar nyelven, ami rendkívül soknak számít egy ekkora országban. Rendkívül népszerűek a tematikus csatornák. Hajnalig nézhetünk természetfilmeket, klipeket, sportot és gasztro műsorokat is. 

A csatornák egy része még 4:3-as képarányt használ, azonban egyre több váltott szélesvásznú, 16:9-arányra. Az analóg tévét hazánkban is felváltották a digitális, műholdas adások.

Forrás: behir.hujelesnapok.oszk.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek