A háborúnak vége! Ha akarod címmel nyílt kiállítás a Nemzeti Múzeumban

A békevágy és a béke témájához kapcsolódó alkotásokat mutat be Yoko Ono, az egyik legismertebb kortárs japán képzőművész és zenész életművéből A háborúnak vége! Ha akarod - Tribute to Yoko Ono című kamarakiállítás, amely jövő vasárnap, december 4-én nyílik Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Yoko Ono japán képzőművész, John Lennon angol zenész özvegye a 2016-os Land of Hope (A remény földje) című kiállításának megnyitóján MexikóvárosbanForrás: MTI/EPA/EFE/Sashenka Gutiérrez

Yoko Oni jövő februárban lesz 90 éves, de még mindig aktívan részt ven a művészi életben. A tárlaton interaktív és performatív műveket, valamint festményeket, szobrokat és rövidfilmeket láthatunk majd tőle.

A Yoko Ono-kiállítás a béke fontosságára hívja fel a figyelmet, hangsúlyozta L. Simon László főigazgató a kiállítás sajtótájékoztatóján. Arra, hogy nincs szükség háborúra, mert annak soha nincsenek igazán nyertesi, csak súlyos vesztesei, az etnikai konfliktusokat, gazdasági kérdéseket nem lehet fegyverekkel megoldani. A főigazgató közölte, hogy a Yoko Ono-kiállításból befolyó összeget az ukrajnai háború kárpátaljai áldozatainak támogatásra fordítják.

A háborúnak vége, ha akarod!

Ötvenkét évvel ezelőtt New Yorkban jelentek meg szórólapok War is over! If you want it (Háborúnak vége, ha te is akarod) felirattal. A Yoko Ono kezdeményezésére indult projekthez később csatlakozott John Lennon is, akkor a vietnámi háború ellen tiltakoztak - emlékeztetett a sajtótájékoztatón Gulyás Gábor, a kiállítás kurátora.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ez a békeaktivista megnyilvánulás ismét aktuálissá vált az ukrajnai háború miatt. A Yoko Ono-kiállításon az alkotó több mint 30 fontos műve lesz látható, ennyi műve még soha nem szerepelt együtt Magyarországon kiállításon.

A képzőművész, aki 33 zenei nagylemezt adott ki

A konceptuális művészet iskolateremtő mestere 1933. február 18-án született Tokióban híres szamurájok leszármazottjaként. Arisztokrata származásának köszönhetően a középiskolában egy osztályba járhatott Akihitóval, a későbbi japán császárral.

Yoko Ono, a második világháború után elkezdődő modernizmus legnagyobb hatású japán művésze leginkább az Egyesült Államokban népszerű. Hazánkban a popkultúrának köszönhetően vált ismertté. Harminchárom zenei nagylemezt adott ki, több mint hatvan filmet készített, számos könyvet írt, életművének legjelentősebb része a képzőművészethez kapcsolódik. Yoko Ono saját életművét egyedül építette fel - olvasható a Magyar Nemzeti Múzeum tájékoztatójában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek