Már biztos, hogy a Szépművészetiben látható a legtöbb El Greco remekmű

A Szépművészeti Múzeum az El Greco-művek tekintetében az elsők között van Európában. Pár hete jelentették be, hogy az eksztatikus látomások festőjének újabb képével gazdagodott a budapesti múzeum, ahol a krétai-spanyol manierista festő már összesen öt saját kezű alkotását tekinthetik meg a látogatók. Mindez pedig azt jelenti, hogy Spanyolországon kívül Európában a Szépművészeti rendelkezik a legtöbb saját kezű munkával.

Budapest, 2022. október 26. Résztvevő az El Greco a Szépművészetiben című kiállítás sajtóbemutatóján BudapestenForrás: MTI/Balogh Zoltán

Az október 28-a óta nyitva tartó kiállításon pedig nem csak ezt az öt festményt, de további félszáz saját kezű alkotást is láthatunk a múzeum történetének első, El Greco (1541–1614) életművét átfogóan bemutató kiállításán.

Kronológiai sorrendben tekinthetjük meg a festő munkáit a bizánci ikonfestészet hagyományait még erősen magukon hordozó, kis méretű fatáblákra festett képektől indulva a már Spanyolországban készült, nagy méretű oltárképeken, a magánáhítatot szolgáló, közvetlenebb vallásos ábrázolásokon, valamint világi portrékon át, egészen utolsó korszakának látomásszerű alkotásaiig, köztük több emblematikus, már El Greco életében nagy népszerűségnek örvendő kompozícióval.

A nagyszabású bemutatóra olyan kiemelkedő művek érkeztek Budapestre, mint például a Szent Sebestyén a palenciai katedrálisból, a Krisztus megkeresztelése a madridi Pradóból, a Szent Lajos francia király egy apróddal a párizsi Louvre-ból, A kufárok kiűzése a templomból a londoni National Gallery-ből, az Idősebb Szent Jakab mint zarándok a toledói Érsekséghez tartózó San Nicolás de Bari-templomból, vagy szintén Toledóból, a Santo Domingo el Antiguo-kolostorból kölcsönzött, Krisztus feltámadása című oltárkép, amely eddig még sosem hagyta el a várost. A kiállítás február 19-ig tekinthető meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek