Fantasztikus animációs alkotások kaptak helyet az idei Anilogue-on

Ha november, akkor Anilogue Filmfesztivál. Minden animáció iránt rajongó, moziba járó filmőrült kedvenc fesztiválja, és immár 20 éve szállítja nekünk a legjobb nemzetközi rövidfilmes és egész estés alkotásokat. Idén sem lesz ez másként, november 23. és 27. között őrült jó, máshol még nem látott animációs filmeket nézhetünk meg a Toldi Moziban, a Francia Intézetben és persze az Uránia Nemzeti FIlmszínházban, ami kezdetektől fogva a fesztiválhoz kapcsolódik.

Forrás: Anilogue / Facebook.com

Mielőtt röviden rátérnénk a legizgalmasabb alkotásokra, jelezzük, hogy a korábbi fesztiváloktól eltérően, idén csak online, kizárólag a fesztivál honlapján keresztül válthatók jegyek, a mozik pénztáraiban nem!  Különböző bérletek továbbra is kaphatók, a lehetőségekről a fesztivál Facebook-oldalán és a mozik hivatalos csatornáin olvashattok.

Az idei Anilogue-on 13 egész estés filmet nézhetünk meg, melyek között lesznek máshol nem látható japán animék is. A legújabb rövidfilmeket ismét három blokkban versenyeztetik a szervezők, de lesz két korosztályú gyerekeknek szóló válogatás, illetve ultrarövid animációk is. A vetítések során láthatjuk majd a legjobb kortárs lengyel és ukrán animációs termést, valamint az Animált éj, a fesztivál emblematikus és rekordhosszúságű műsora sem marad el. 

A fesztivál nyitófilmje az idén elhunyt Jean-Jacques Sempé egyik leghíresebb illusztrációs munkája, A kis Nicolas animációs adaptációja lesz. A történet szerint Nicolas mindennapjait, csínytevéseit és verekedéseit követhetjük nyomon, de egyszer csak változik a helyzet, és a rajzolt kisfiú belopózik alkotóinak műhelyébe. Faggatni kezdi Sempé-t és René Goscinny-t barátságról, művészi pályáról és az álmokkal teli gyermekkorról.

Kiemelendő még a magyar származású Pierre Földes munkája is, aki Murakami Haruki novelláit adaptálta animációra. Így, aki szereti az írót, és szívesen látná megelevenedni furcsak karaktereit és történeteit, az vegye fel a naptárába A Vak fűzfa, alvó nő című film vetítési időpontjait.

A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik. A normál jegyár 1950 forint, a diákjegy pedig 1250 forint. Bérleteket L-es, XL-es, XXL-es méretben lehet venni, ami azt jelenti, hogy egy adott összegért, kedvezményes jegyárral 6, 12, és 21 vetítésre ülhetünk be vele. Az XL és az XXL bérlet az Animált éjre is érvényes.

Kezdőkép: Inu-oh (2022) Forrása: ©Aniplex, Asmik Ace, Kawade Shobô Shinsha Publishers

 

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek