Befejeződött a Dávid-szobrot is bemutató firenzei múzeum felújítása

Befejeződött a Michelangelo Dávid-szobrának is otthont adó firenzei Galleria dell'Accademia felújítása. A múzeumban hét éve kezdődött munkálatokat több lépcsőben végezték el, az utolsó két évben Lorenzo Bartolini (1777-1850) gipszszobrainak gyűjteményét renoválták.

Sokan Michelangelo Dávid-szobra miatt keresik fel a múzeumotForrás: Hemis via AFP/HAUSER Patrice / hemis.fr/Hauser Patrice / Hemis.Fr

Cecilie Hollberg, a múzeum igazgatója "herkulesi munkaként" festette le a 2015-ben kezdődött felújítást. "A tetőtől a pincéig" minden megújult - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy a pandémia alatt is dolgoztak, és arra is ügyeltek, hogy a munkálatokkal lehetőség szerint ne zavaják a múzeum látogatását.

A mintegy négyezer négyzetméteres múzeumban légkondicionáló és LED-es világítási rendszereket szereltek fel az energiafelhasználás hatékonyságának növelésére. Michelangelo Dávid-szobra is olyan új világítási rendszerrel kapja a fényt, amely képes nappali fényhatást biztosítani. A szakértők szerint a festmények új megvilágítása is olyan élményt nyújt, ami sokkal élőbbé teszi a remekművek színeit.

A német igazgatónő hozzátette: miközben a Dávid miatt nagyon sokan látogatnak el a múzeumba, mások mellett Botticelli, Perugino és Ghirlandaio remekművei is láthatók a gyűjteményben.

A Galleria dell Accademia Olaszország egyik legtöbb látogatót vonzó múzeumaForrás: HAUSER PATRICE / HEMIS.FR / HEMIS.FR / HEMIS VIA AFP

A múzeum vezetője a jövő évre tervezett kiállításokkal kapcsolatban elárulta, hogy 2023 novemberében Pierfrancesco Foschi (1502-1567) firenzei festő alkotásait mutatják be. A kiállítás azért is különleges, mert ez lesz az első, Foschi munkásságának szentelt tárlat Európában.

A Galleria dell Accademia Olaszország egyik legtöbb látogatót vonzó múzeuma, naponta több mint hatezren keresik fel.

Hollberg egy kulturális reform keretében került 2015-ben az intézmény élére, melynek célja az olaszországi múzeumok bürokratikus rendszerének modernizálása volt. Az igazgató firenzei szerződése 2024 júniusáig szól.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek