Itthon is megvalósult, amit Berlinben már láttunk

Mint korábban olvashattátok, nemrég jártunk Berlinben, ahol a Pergamon Múzeumban mi is találkoztunk látványrestaurátor-műhellyel, melyben egy gazdagon díszített vendégfogadó szoba, fakazettás falrészeit tiszította és festette újra egy szakember, a szobában kialakított üvegfalú műhelyben.

Forrás: MTI/Lakatos Péter

Ezt az érdekes munkát, most már itthon is megfigyelhetjük, mert a Magyar Nemzeti Múzeum egyik kiállítóterében megnyílt az első hazai látványrestaurátor-műhely, ahol a szakemberek a múzeum egyik legértékesebb műtárgyát, a Seuso-tálat restaurálják - olvasható az MTI hírében.

A műhely megnyitásakor L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta, hogy a jelenlegi nehéz időszak átvészelése érdekében nehéz döntéseket hoztak meg az elmúlt hetekben. Egyes vidéki tagintézményeik átmenetileg zárva lesznek, azonban a Nemzeti Múzeum főépületét a legnehezebb időkben is nyitva kell tartani, és munkájukat semmi más nem legitimálja, mint a közönség figyelme és szeretete, amit a műhely megnyitásával meg is köszönnek.

 A műhely jelentősége abban áll, hogy a közönség megismerheti a műtárgyat és azt a folyamatot is, amelynek révén a műtárgy kiállítható állapotba kerül. Ezt pedig a legmodernebb technikai felszereltséggel és világszínvonalú háttérrel tudják megvalósítani. Az október 6-i megnyitón elhangzott még, hogy a következő látványrestaurátor-műhelyt az esztergomi várban a jövő év elején valósítják majd meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek