Ez a városnegyed a bibliofilek mennyországa

A tokiói Jimbocho városrész egy mennyország azok számára, akik a könyvek birodalmában érzik biztonságban magukat: könyvesboltok százai, egy helyen. Az utcákon szinte csak könyveket látni, nincs cipőbolt, sem parfüméria; aminek valószínűleg csak a bibliofilek fognak örülni, ők viszont nagyon.

Japán éppen a napokban jelentette be, hogy feloldja a Covid-19 világjárvány miatt két éve bevezetett beutazási korlátozásokat, így már nem áll előttünk akadály, ha már évek óta egy Japán útra gyűjtjük a pénzünket. Ha emellett még könyvrajongók is vagyunk, akkor az alább bemutatott városrész ne maradjon ki a tokiói programunkból. 

Jimbocho a világ egyik legrégebbi és legnagyobb könyvvárosaForrás: Osugi/Shutterstock

Jimbocho a világ egyik legrégebbi és legnagyobb könyvvárosa. Legalább 400 könyvesbolt található a kerületben, a Tokióban árusított használt könyvek egyharmada pedig mind itt szerezhető be.

A könyvváros gyökerei az 1880-as évek elejére vezethetők vissza, amikor több jogi egyetemet alapítottak a környéken. Ezt követte több, a hallgatók igényeit kiszolgáló könyvesbolt megnyitása. Aztán az olyan kis boltok létrejötte, ahol a végzős egyetemisták megválhattak a már nem használt tankönyveiktől. A gólyák nagyon kedvelték a jó áron kapható használt tankönyveket és ezzel az adok-veszek iránnyal szép lassan hagyományt teremtettek.

Csodával határos módon a kerület túlélte a második világháborút és a tokiói bombázást, amely a város nagy részét elpusztította. A háború végeztével pedig újra virágzásnak indult a kerület könyvkereskedelme.

Több mint 400 könyvesbolt található a kerületbenForrás: VTT Studio/Shutterstock

Manapság a városnegyed több száz könyvesboltjáról ismert, amelyek különféle témákra szakosodtak, mint például a klasszikus irodalom, a filozófia, a művészet, a popkultúra, a tudomány, van olyan bolt, amely csak puhafedeles könyveket árul, a másikban pedig csak idegennyelvű könyveket találni. És persze ott vannak még az antikváriumok is.

A könyvrajongók itt bármit megtalálhatnak, a mindennapi regényektől az évszázados térképeken és a vintage filmplakátokon át a bőrkötésű könyvekig. Nincs is jobb hely Tokióban, hogy magunkba szívjuk a régi könyvek jellegzetes illatát.

Könyvek ezrei sorakoznak a polcokonForrás: Alisia Luther/Shutterstock

Természetesen nem csak japán könyvek kaphatók. Ahogy írtuk, mindegyik könyvesbolt egy meghatározott területre specializálódott, így ha az angol nyelvű könyvek érdekelnek, akkor a Kitazawa könyvesboltot, a Su-bunso-t vagy az Isseido-t kell keresni. Említésre méltóak a Jimbōchō Station metróállomás fali dekorációi is, amelyek a könyvekkel teli polcokat imitálják.

Forrás: Atlasobscura, Jimbou

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek