Ezek a legjobb hazai őszi szüreti fesztiválok 2022-ben

Ha ősz, akkor szüret. A természet sárga és barna színekbe borul, elkezdődik sok szorgos kéz közös munkája, learatják a gyümölcsöket, majd kezdetét veszi a borkészítés és a mulatozás. Országszerte finom ételekkel és italokkal, népi hagyományokkal, zenével, tánccal és szórakoztató programokkal várják a látogatókat. Most csokorba szedtük és mutatjuk a legjobb őszi szüreti fesztiválokat.

A legfinomabb vörösborok kóstolása veszi kezdetétForrás: Shutterstock/New Africa

10. Őszi Bormustra Szegeden (2022. szeptember 14-18.)

Két év kihagyás után újra itt a Bor tér, a 10. őszi bormustra a szegedi Dóm téren. Szeptember 14-től öt napon keresztül lesz szüreti felvonulás, minőségi borok, valamint zenés és kulturális programok. A résztvevők idén is csak szépen csilingelő, Szeged címeres visszaváltható és Bor tér emblémás, hazavihető nagy üvegpohárból kóstolhatják a finomabbnál-finomabb borokat. Az idei év újdonsága, hogy az Aradi vértanúk terén 4 kisüzemi sörfőzde kínálja majd a legfinomabb söreit. További információk és a részletes program ide kattintva érhető el.

Szeged BormustraForrás: Facebook/Szeged Bor Tér/Tari Robert Fotoriporter/Tro Photography/Tari Robert

 Mátrai Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivál (2022. szeptember 16-18.)

Ezen a hétvégén vigasság uralkodik Gyöngyös főterén. Lesz mátraaljai borok bemutatója és kóstolója, kulturális és folklór programok, kézműves kirakodóvásár, vidámpark, valamint gulyás-és pörköltfőző verseny is. A borpavilonokban nem csak minőségi borok szerezhetőek be, de must és szőlőlé is szerepel a kínálatban.A történelmi környezet, a Mátra látványa és az egyedülállóan szép borok íz világa olyan érzést teremt a fő téri fák alatt üldögélve, mintha soha nem akarnánk, hogy elmúljon ez a pillanat. Fellép többek között Hevesi Tamás, az Apostol, a Wellhello, és a Kiscsillag zenekar is. Bővebb részletek a fesztiválról itt találhatók.

Bárcsak soha ne múlna el ez a pillanat!Forrás: Facebook/Mátrai Szüreti Napok

Szüreti Pincetúra Eger (2022. szeptember 17.)

A Szépasszony-völgyben szeptember 17-én, szombaton a lila zászlós pincéké, a különleges boroké és az ínyenc ételeké lesz a főszerep. A programokat vezetett pincetúrákkal, játékos szüreti feladatokkal, képzőművészeti forgataggal, és állatsimogatóval teszik még színesebbé. A jegyek a rendezvény napján 11.00-tól megvásárolhatók az Édeskert Étterem melletti információs sátornál, amely tartalmaz egy egyedi, egri bornegyed logózott poharat, egy menetlevelet, mellyel 8 pincészet 1-1 finom borát lehet megkóstolni, és kedvezményes áron fogyasztani a lila zászlós éttermek finomságaiból. A Piknik Parkban őszköszöntő képzőművészeti vásárral, kreatív alkotóműhellyel, valamint táncházzal és koncertekkel várják a családokat. Még több információ a pincetúráról itt elérhető.

Vezetett pincetúrák, játékos szüreti feladatok és állatsimogató is leszForrás: Facebook/Szüreti Pincetúra Eger

Tokaj-Hegyaljai Szüreti Napok (2022. szeptember 30. – október 2.)

Hazánk egyik legrégebbi szüreti eseménye, idén ünnepli 90 éves évfordulóját. A Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok szeptember 30. és október 2. között a „Fehér borok, színes kultúra" jegyében várja az érdeklődőket. Lesz látványos szüreti felvonulás, szőlő-összeadási ceremónia (a borvidék polgármestereinek ünnepélyesen összeadott termésével), és hagyományőrző csoportok előadásai. A BORTÉR Tokaj-hegyalja kiváló boraival, a gasztrosétány finom ízekkel, a kézművesek és mesterségek utcája sok-sok meglepetéssel készül. A sétáló utcában – vidám, szüreti hangulatban – térzenei koncertek, népi játékok, kézműves foglalkozások, és fotószínház szórakoztatják majd a kicsiket és nagyokat egyaránt. Az ingyenes fesztiválon fellép többek között a Bagossy Brothers, a Budapest Bár, és a Lóci játszik együttes is. A részletes program ide kattintva érhető el.

Szőlő-összeadási ceremóniaForrás: Facebook/Tokaj Hegyalja Fesztivál/Jozsef Erdos

Villányi Vörösbor Fesztivál (2022. szeptember 30. – október 2.)

A bor városába évente többezer látogató érkezik, különösen a Villányi Vörösbor Fesztivál idején. A három napos nyár-záró és ősz-köszöntő rendezvény minden évben október első hétvégéjén várja a bor-, a gasztro-kultúra, a hagyományőrzés és a művészetek iránt érdeklődő vendégeket. Közel 30 borászat és számos neves pincészet települ ki a legjobb vörösboraival, de lesznek koncertek, gyerekprogramok és ismeretterjesztő előadások is. A látogatók bepillantást nyerhetnek a szőlőfeldolgozás és a borkészítés rejtelmeibe, és elkészíthetik saját gyöngyözőborukat vagy szörpüket is. Ezen kívül utcabál, szüreti felvonulás, pinceséta, tűztáncshow, Gájer Bálint, és a Neoton Família kínál felhőtlen szórakozást. A jegyárak és a programok ezen a linken elérhetők.

Szüreti felvonulás VillánybanForrás: Facebook/Villányi Vörösbor Napok

(Forrás: funzine.hu, programturizmus.hu)
A borítókép forrása: Shutterstock/View Apart)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek