Milyen volt Budapest a 80-as években? Egy holland fotós szemén át láthatjuk

Hans van der Meer egyike nemzedékének legjellegzetesebb holland dokumentarista fotográfusainak. Egyszerre mesél képekkel és szavakkal. "Szemléletmódja éles megfigyelőképességen alapul, jellemzője az empátia, a társadalmi szerepvállalás, az erős humorérzék és az abszurditás. Ezek a szálak végigkísérik a teljes életművét" – olvasható a Kultura.hu oldalán.

Budapest, Magyarország, 1985 © Hans van der MeerForrás: capacenter.hu / sajtófotók

A Capa Központban nyíló Apró rejtélyek című kiállításon főként azon képeit láthatjuk, melyeket 1985–86-ban készített Budapesten. A tárlaton 113 képet és 3 videót nézhetünk majd meg szeptember 15. és december 23. között.

Van der Meer Budapest-sorozata betekintést nyújt mindabba, ami a fotóst kíváncsi kívülállóként lenyűgözte egy olyan országban, amely első látásra idegennek és távolinak tűnt.

„Semmit sem tervezett el előre, hogy csak az intuíciója vezesse. Úgy járta az utcákat, mint egy rendező, aki jeleneteket gyűjt a forgatókönyvéhez. Ennek köszönhetően csodálatos, játékos, olykor tragikomikus helyzetekbe botlott bele. Alkalmi jeleneteket fotózott az utcán, az emberek testbeszédére, egy-egy póz vagy tekintet kifejezőerejére összpontosítva, melyben megtalálta a mélyebb jelentést.

Budapest, Magyarország, 1985 © Hans van der MeerForrás: capacenter.hu / sajtófotók

Fotóival felnagyította ezeket a helyzeteket, néha egészen abszurd arányokig. Vagy éppen ellenkezőleg, megőrizte azok kis léptékét, az emberi viselkedés vagy a finom gesztusok iránti vonzódással, amelyekben megható részletek nyilvánulnak meg. Mint kis fordulatok egy nagyobb történetben." – mesélte Claudia Küssel, a kiállítás kurátora.

Budapest, Magyarország, 1985 © Hans van der MeerForrás: capacenter.hu / sajtófotók

A tárlat megnyitóját szeptember 14-én, szerdán tartják 18 órakor. Köszöntőt mond: Désirée Bonis, a Holland Királyság nagykövete, a kiállítást pedig Forgács Péter képzőművész nyitja meg. Az Apró rejtélyek fotói mentén szeptember 15-én, csütörtökön 17:30 órától Hans van der Meer és Claudia Küssel tartanak tárlatvezetést.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek