Neogótikus, romantikus kastélyok és titkos kertek nyílnak meg előttünk

Az őszies napokkal együtt megérkezett az évszak egyik legsokoldalúbb programsorozata, a Kulturális Örökség Napjai, ahol olyan épületekbe és kertekbe, eldudogott helyekre is bejuthatunk, ahová máskülönben nem lenne lehetőségünk - olvasható az Oroksegnapok.gov.hu oldalon.

Szegedi városházaForrás: Kulturális Örökség Napjai / Facebook.com

Az esemény két napja alatt, szeptember 17. és 18. között titkos kertek, szinte soha nem látogatható épületek nyitják ki kapuikat, így az építészet szerelmesei neogótikus és romantikus kőcsipkékben, freskókban, szecessziós épületekben és számtalan Róth Miksa-ablakban gyönyörködhetnek majd.

Az épületbejárások mellett azonban lesznek még városi séták, könyvkötőworkshop és szabadulószoba is. Arra azonban ügyelni kell, hogy a legtöbb helyszínen létszámkorlát lesz, illetve látogatásuk regisztrációhoz kötött. Ezért ne habozzunk, ha megnéznénk valamelyiket.

Szintén az oldalon olvasható, hogy a Kulturális Örökség Napjai programsorozat 1984-ben, Franciaországból indult, és két évtizede fontos hazai kulturális esemény, amire a műemléki és kulturális helyszínek, szervezetek rengeteg felfedeznivalóval és különleges programmal készülnek.

A Kulturális Örökség Napjai idén a 150 éves intézményes magyar műemlékvédelem előtt tiszteleg.

A rendezvény ideje alatt Budapest rejtett szegleteit is megpillanthatjuk és olyan helyeket járhatunk be, mint például a Martsa Műterem és Művészkert,  az Országos Levéltár, a Színháztörténeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár vagy éppen a Pesti Vigadó. Emellett számos Pest megyei és vidéki helyszínt is találni. Ha az oldalon keresni szeretnénk, jelenleg 404 különböző program, vezetés, kiállítás és workshop közül válogathatunk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek