Lélekemelő koncertek és mintegy 400 program az Ars Sacra Fesztiválon

A szervezők nemrég örömmel adták hírül, hogy teljes lett és a fesztivál honlapján már el is érhető a XVI. Ars Sacra programja. A szeptember 17-én kezdődő fesztivál 9 napja alatt országszerte mintegy 400 programmal, köztük zenei, irodalmi és képzőművészeti eseményekkel várják 80 településen a közönséget. A rendezvény alkalmával 132 templom nyitja ki kapuit.

Az egyik helyszín a Budai Ciszterci Szent Imre Plébániatemplom a Feneketlen-tónálForrás: Ars Sacra Fesztivál / Facebook.com

Ahogy írták, sok ötletelés és előkészület után, számos régi és új együttműködő segítségével, szeptember 16-án mindenkit vár majd a megnyitó ünnepség, ahova a honlapon keresztül regisztrálni kell. Utána szombaton útjára indul a programsorozat a Gemma Énekegyüttes egyházzenei koncertjével a Mátyás-templomban. Műsorukon reneszánsz motetták és kortárs szerzők azonos szövegre írt művei hangzanak el.

A 9 napos fesztivál programjai között lesz Boguslaw Lustyk lengyel festőművész kiállítása, és a Szent István-bazilika altemplomában láthatjuk majd a Maria de Faykod Lourdes-ban álló, A feltámadás keresztútja című alkotássorozatának nagyméretű fotóit. Az idén újra látható lesz a tavaly bemutatott, magyar szenteket, boldogokat és tiszteletreméltó személyeket ábrázoló szabadtéri kiállítás a budai Várban, a Magdolna-torony előtti téren.

A színpadokon többek között fellép Bogányi Gergely zongoraművész, Fassang László orgonaművész, Szabó T. Anna író, költő, a Szent Efrém Férfikar és a Misztrál Együttes is. Először vesz részt a fesztiválon a Makám és a Jazzation Acapella Együttes, Juhász Róza színművész és Konyicska Renáta zongoraművész pedig visszatérő vendég az Ars Sacrán. Kokas Katalin és Kelemen Barnabás az Anima Musicae kamarazenekarral lép fel az utolsó napon.

Mint Toroczkay Ilona, az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumi tagja kiemelte, a Magyar Zene Háza ad helyet Ránki Fülöp zongoraművész előadásának, aki Kodály Zoltán összes zongorára írott művét játssza el a zeneszerző születésének 140. évfordulója alkalmából.

Az idén az új épületbe költözött Néprajzi Múzeum is csatlakozott a fesztivál helyszíneihez. Az intézmény ad helyet a Szent Efrém Férfikar koncertjének, emellett a múzeumi gyűjteményre épülő előadás is hallható lesz, amelyben az etióp keresztek és az etióp szakrális tárgyak hétköznapokban betöltött szerepéről beszél Régi Tamás muzeológus. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek