Ekkora méretű kortárs művészeti alkotás talán még sohasem készült

A jövő hónaptól látogatható Michael Heizer kaliforniai művész nevadai sivatagba készült land art alkotása, amelyet gigantikus méretei miatt ősi építményekhez hasonlítanak.

A Város nevezetű, kültéri építményekből álló hatalmas komplexumot 1970-ben kezdte építeni Michael Heizer művész. A terület végül több mint 50 évvel később, szeptember 2-án nyílik meg a látogatók előtt, akik előzetes regisztrációval tekinthetik meg.

A Várost a bolygó valószínűleg legnagyobb kortárs művészeti alkotásaként jellemzik. Majdnem 2 és fél kilóméter hosszú és 800 méter széles méreteivel olyan ősi helyszínek léptékét idézi, mint az indián halmok, a mezoamerikai metropoliszok és az egyiptomi kegykomplexumok. Nevada közép-keleti részén, a Basin and Range nevű nemzeti emlékmű területén található, körülbelül 260 kilóméterre Las Vegastól északra.

A kezdetben maga Heizer által finanszírozott Város végül számos befolyásos gyűjtő, intézmény és kereskedő támogatását szerezte meg az 1998-ban alapított Triple Aught Alapítvány keretein belül, amely a műalkotás kezeléésért felel. Az alapítvány – amelynek igazgatótanácsában maga Heizer, a Los Angeles Megyei Művészeti Múzeum igazgatója és vezérigazgatója, Michael Govan, a Modern Művészetek Múzeumának igazgatója, Glenn D. Lowry, a gyűjtő és a Glenstone társalapítója, Emily Wei Rales, valamint a Gagosian vezető igazgatója, Kara Vander Weg is szerepel – egy közel 30 millió dolláros alapot hozott létre a Város finanszírozására.

„Az évek során néha összehasonlítottam Michael Heizer Város projektjét a legfontosabb ókori műemlékekkel és városokkal" – mondta Govan egy nyilatkozatában. "De most csak önmagához hasonlítom. Ez egy olyan műalkotás, amely tisztában van a tér alakítására irányuló elsődleges ösztöneinkkel, de magában foglalja modernségünket..." – írja a cnn.com.

A címlapkép forrása: Forrás: Ben Blackwell/Gagosian/Facebook

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek