Egy belga autópályán épül a világ legmagasabb szobra

A világ legmagasabb public art alkotása készül a Namur és Luxemburg közötti belga autópályán. A 250 tonnás és hatvan méter magas acél ívszerkezet már három kilométeres távolságból is látható majd, és kétszer akkora lesz, mint a hatalmas Jézus-szobor Rio de Janeiróban, írja a The Guardian, honlapján.

Habár léteznek ennél nagyobb, történelmi személyiségeknek emelt emlékművek a világon, mint tisztán művészi alkotás, ez lesz a legmagasabb szobor, mondta Bernar Venet francia művész, aki az ívet megálmodta.

Az Arc Majeur készítése közbenhttp://www.arcmajeur.com

A forgalmas E411-es autópálya szakaszt azért választották, mert itt nincsenek lámpaoszlopok, amelyek zavarnák a vezető kilátását a szoborra. Az autósoknak rengeteg idejük lesz, hogy felfedezzék a művet, meséli Venet a lapnak.

Az az érdekes a műben, hogy az embernek nem kell megállnia, hogy megnézze. Az autós látni fogja vezetés közben, majd keresztülhalad rajta, végül eltávolodik.

"Az ötlet, hogy két ívet helyezzek el az út mentén, még 1979-ben támadt. Úgy gondoltam, csodálatos lenne megvalósítani. Ez egy álom nekem" – fogalmazott az alkotó.

Az Arc Majeur tervewww.bernarvenet.com

A földbe süllyesztett félkörív az egyik oldalon 60, a másik oldalon 28 méterre fog kiemelkedni a földből, és körülbelül 1000 tonna betonra lesz szükség, hogy stabilan a helyén maradjon.

A 2,5 millió eurós mű legfőbb részeit augusztus 10-én tervezik elhelyezni, amikor egy éjszakára lezárják az útszakaszt a forgalom elől, de majd csak októberben avatják fel hivatalosan.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek