Fotók: Ilyen lett a felújított székesfehérvári Szent István király székesegyház

Befejeződött a székesfehérvári Szent István király székesegyház rekonstrukciója, a középkori magyar királyok temetkezési helye, amelynek ősét Nagyboldogasszony tiszteletére szentelték fel, írja az MTI.

A felújított székesfehérvári Szent István király székesegyház a város fogadalmi ünnepének napján, 2022. augusztus 14-énForrás: MTI/Kovács Attila

2014-ben a tetőszerkezet megroppanása veszélybe sodorta a bazilikát, ezért előbb a külső szerkezetet, majd 2018-tól a templombelsőt is meg kellet újítani.

A mai megjelenésében barokk stílusú székesegyház belső felújítása során - Jeszeniczky Ildikó Munkácsy-díjas festő-restaurátor művész vezetésével - elkészült a 2000 négyzetméteres falkép tisztítása, konzerválása, esztétikai helyreállítása, valamint a főoltárképpel együtt 66 négyzetméter vászonkép, illetve az altemplomban 136 sírtábla restaurálása.

Mintegy 1500 négyzetméter műmárvány és stukkó felületet, valamint a szószéket és minden fém berendezési tárgyat helyreállítottakForrás: MTI/Kovács Attila

Emellett mintegy 1500 négyzetméter műmárvány és stukkó felületet állítottak helyre, valamint a szószék és minden fém berendezési tárgy tisztításon és pótláson esett át. Bodnár Gyula tárgyrestaurátor művész vezetésével az összes fából készült barokk szobor, az oltárképek keretei, sekrestyebútorok és más fa berendezési tárgyak is megújultak.

A munkák során 424 négyzetméter felületet aranyoztak be a szakemberek, csaknem 1,4 kilogramm arany felhasználásával.

424 négyzetméter felületet aranyoztak be a szakemberekForrás: MTI/Kovács Attila

Az orgonakarzat feletti, többször átfestett 19. századi Szent Cecíliát ábrázoló festmény helyére a barokk dekoráció egységéhez illeszkedő új falkép készült a Magyar Képzőművészeti Egyetem emeritus rektora, Kőnig Frigyes Munkácsy Mihály-díjas festőművész tervei szerint.

A műtárgyak restaurálása mellett korszerű audio-vizuális rendszert telepítettek a székesegyház falai közé, valamint épületgépészeti és vagyonbiztonsági munkákat is végeztek. Így mostantól teljesen megújult formájában kereshetjük fel a város egyik legszebb jelképének számító templomot.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek