Lenyűgöző ősi lelet tért vissza az otthonába, Pannonhalmára

Pannonhalma turisztikai központjában, a Portán a héten visszaszállították annak az őselefántnak a maradványait, amelynek pannonhalmi felfedezése tudományos szenzációt jelentett az '50-es évek végén. A hazatért leletről a központ ügyvezetője, Ress Anita beszélt a Kisalfold.hu oldalnak.

A pannonhalmi őselefánt hazatértForrás: Rákóczy Ádám / Kisalfold.hu

Miután 63 esztendeje az agyagos földből őselefánt, őszsiráf és méhészborzhoz hasonló ősragadozó maradványai kerültek elő, a fővárosba szállították a csontokat. A leletek közül az őselefánté volt összefüggő, így tudományos szempontból a legértékesebb. Hazánkban eddig egyetlen lelőhelyen bukkantak ennél nagyobb őselefántra: a Martonvásár–Tárnok közötti vasúti bevágásban.

Az őselefánt négy méter magasra nőtt, és a többi ormányostól eltérően csak alsó, görbe agyarai nőttek - ezért is becézik kapafogúnak tudományos körökben. Az egyed rekonstruált csontváza 1975 és 1994 között a természettudományi múzeum egyik látványos és a látogatók által kedvelt „főhőse" volt. A miocén kor végén, Pannonhalma környékén élt állatnak a lábcsontjait, a fogait, koponya- és állkapocstöredékeit találták meg anno - mesélte az ügyvezető, akinek az édesapja is kutatott a leletek holléte után.

A pannonhalmi leleteket eddig a Természettudományi Múzeum raktárában őrizték, de már a járvány előtt felvetődött a Pannonhalmi Portán, hogy jó lenne őket bemutatni a településen. Ebben segítségére volt a csapatnak dr. Csorba Gábor, a Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusa, aki helyi lakosként támogatta a tervet. 

A Porta ezzel a kiállítással ünnepli első születésnapjátForrás: Rákóczy Ádám / Kisalfold.hu

A kiállítást, aminek egy múltba visszarepítő falfestménnyel meg is "ágyaztak" a központ munkatársai, november 9-ig ingyen meg lehet tekinteni, és osztályokat is örömmel látnak. A Pannonhalmi Portára érdemes bringával érkezni az új kerékpárúton, majd tekerés után barátságot kötni a kapafogúval.

A cikk többi részletét, fotóit és videóját a Kisalfold.hu oldalon találjátok.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek