Fényjátékkal nyitott újra Várpalota brutalista gyárkomplexuma (képek)

Fény- és audiovizuális kísérletekkel és elektronikus zenével nyitott újra Várpalota elhagyatott  gyárkomplexum, az inotai erőmő tegnap, július 16-án.

INOTA [re]openingForrás: https://veszprembalaton2023.hu/

Ha gyakran jársz a Balatonra a 8-as főúton, minden bizonnyal belefutottál már abba a titokzatosan távoli, elhagyatott gyárvárosba, ami Veszprémnél szegélyezi az utat. A három kürtővel rendelkező, brutalista és indusztriális elemeket vegyítő épület akár a Stranger Thingsbe is beillene.

Érdeklődők az egykori Inotai Hőerőműben 2022. július 16-ánForrás: MTI/Mohai Balázs

Az Inotai Hőerőmű közel 50 évig szolgáltatott áramot a magyarországi elektromos hálózatba, bezárása óta pedig a Szárnyas fejvadász 2049 stábján, néhány kalandvágyó érdeklődőn és fotóson kívül nem léphetett be a területére senki. Legalábbis eddig.

A szervezők többek között fénykísérletekkel, elektronikus zenével és az ipari komplexumot bemutató sétával várják az érdeklődőketForrás: MTI/Mohai Balázs

A Veszprám-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa pályázatának egyik nyertese, az INOTA [re]opening idén nyáron két alkalommal is megnyitja a gyártelep kapuit a szélesebb közönség előtt. Ennek kereteiben július 16-án, tegnap Besnyő Dániel, a Central Production fényművésze világította be művésztársaival együtt az épületet. A produkcióban Zságer Balázs audiovizuális produkciója, a Žagar AV Experience is képviseltette magát, aminek munkálatairól így beszélt a zenész:

„Mindig is érdekeltek a szokatlan helyszínek, amik nem kifejezetten előadótérnek készültek. Ezt a produkciót is több helyre elvittük már, de a hőerőmű egy full exkluzív lehetőség, ami indusztriális jelleget kölcsönöz az élménynek."

A Zagar AV Experience és a képzenei expedíciókat szerkesztő Let it Be! art agency előadásán az egykori Inotai Hőerőmű Művelődési Házában 2022. július 16-ánForrás: MTI/Mohai Balázs

Ha lemaradtál volna az eseményről, augusztus 26. és 28. között még bepótolhatod, ugyanis ezen a két napon is látható lesz turnusosan látogatható fényinstalláció a kürtőben. Utóbbin séták keretében ismerhetik meg a résztvevők Inota történetét és kideríthetik, hogy hol volt az inotai elvtársak kedvenc termálfürdője, ki lakhatott az erőmű mellé felhúzott Készenléti lakótelepen és általában mit jelentett a jólét a Kádár rendszerben.

Inotai erőmű belülrőlForrás: veszprembalaton2023.hu

Amennyiben személyesen nem tudsz részt venni a programon, ezen a linken virtuálisan is bejárhatod a legendás ipari komplexum unikális helyszíneit, amit pontfelhő szkennelési technikával tettek elérhetővé a szervezők.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek