Megtartották a Michelangelo Dávid-szobrát egyesek szerint veszélyeztető koncertet

Egy firenzei múzeumot kritika ért, amiért Patti Smith amerikai punk rock énekes és költő koncertjével tervezte megünnepelni az intézmény fennállásának 140. évfordulóját, mégpedig a város legbecsesebb tulajdona, Michelangelo Dávid-szobra tövében, tudtuk meg a The Telegrapht cikkéből.

Patti Smith Michelangelo Dávid szobra előttForrás: Galleria dell'Accademia di Firenze/Facebook

Fernando De Simone, egy padovai építész még a koncert előtt arra figyelmeztette a felelős intézményeket, hogy zene vagy a tömeg okozta rezgések tovább mélyíthetik a márványszobor bokáján lévő mikrorepedéseket .

A Patti Smith koncert... veszélyes" – mondta De Simone, és felszólította a Galleria dell'Accademiát és az olasz kulturális minisztériumot, hogy korlátozzák a szoborhoz való hozzáférést, tiltsák be a nagy csoportokat, és állítsák sorba a látogatókat a szobor előtt.

Patti Smith koncert Michelangelo Dávid szobra előttForrás: Galleria dell'Accademia di Firenze/Facebook

Cecilie Hollberg, a Galleria dell'Accademia vezetője visszautasította az elképzelést, hogy az általa a szobor tövébe elképzelt koncert veszélyeztethetné azt.

Ez határozottan álhír, nem felel meg a valóságnak. Zenés felolvasásról beszélünk, és nem rockkoncertről. Évek óta elkötelezettek vagyunk a kulturális örökség védelme mellett" – mondta.

A múzeum Facebook-oldala szerint a koncertet június 27-én, az intézmény fennállásának 140. évfordulóján megtartották. A művésznő A fiú, aki szereti Michelangelót című versével vezette be az estét, amely az amerikai fotóművész Robert Mapplethorpe-ról szólt. Smith felidézte, amikor huszonévesen, nincstelenül, ő és a fotós együtt éltek New Yorkban, hogyan töltötték az estéket művészeti könyvek lapozgatásával. Mapplethorpe kedvence a Michelangelo Dávid-szobrának szentelt kötete volt.

Majd következett a Grateful című dal, amely annak a csodálatos lehetőségnek szólt, hogy felléphetett a Dávid-szobor alatt. Az este olyan legendás dalok előadásával folytatódott, mint a férjének, Fred Smithnek dedikált Because the Night. Előadása végén belekezdett a People have the Power dallamába, és rávette a közönséget, hogy vele együtt énekeljenek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek