Ritka jelenség: Egy repülő hajót örökített meg az angol fotós

Igencsak megdöbbentek a közelmúltban az angliai Cornwall megye partvidékére látogatók. Ugyanis egy ritka optikai illúziónak, az úgynevezett felső állású délibábnak lehettek szemtanúi, ami általában csak az északi sarkkörön jellemző. A felső állású délibáb esetében a tárgy képe a tárgy felett jelenik meg. Az arra sétálók így azt láthatták, mintha egy hajó átszelte volna az eget – írja az independent.co.uk.

A „repülő" hajót Martin Stroud fotós örökítette meg, aki azonnal kamerát ragadott, miután észlelte a jelenséget. A képen a víz, amelyen a hajó vitorlázott, olyan mozdulatlan volt, hogy az égbolt színével megegyező színűvé vált. A kép sok dicséretet kapott.

"Szinte úgy tűnt, hogy repül! Gyönyörű nap volt ez egy coveracki látogatáshoz" – mesélte.

Hasonló jelenségek már korábban is tanúi voltak Cornwallban, de eltérő magyarázatok kísérték. 2017-ben Rosie Patterson egy „repülő" konténerhajót örökített meg Porthleven város partjainál. Ott a kép előterében a tenger hullámos, míg hátrább, ahol a hajó horgonyzott, a víz nyugodt és tükörlapos volt, azt az illúziót keltve, hogy a hajó látszólag az égbolton pihen.

Tavaly márciusban David Morris készített egy hasonló képet Gillan Cove-ban. Akkor David Braine, a BBC meteorológusa „kiváló délibábnak" nevezte a jelenséget, amely gyakori az Északi-sarkvidéken, de csak nagyon ritkán fordult elő az Egyesült Királyságban.
(Címlapkép: halászhajók Cornwallban - illusztráció, fotó: Martin Marais / Pixabay)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek