Hat gyönyörű tojásdíszítési technika a világból

A tojásfestés a világ számos országában húsvéti hagyomány, amely a locsolkodáshoz kapcsolódik, de a tojások díszítése más kultúrákban is elterjedt. Bár manapság elsősorban a kereszténységhez kötjük, de a tojásdíszítés szokása egészen az ókorig nyúlik vissza. Rengeteg tojásdíszítő technika létezik, készülhetnek festett, karcolt, viaszolt, csipkézett, patkolt vagy papírba csomagolt húsvéti tojások is. Ebben a cikkben néhány különleges technikát mutatunk be.

A cseh és szlovák Madeira-stílusú tojás

Többféle tradicionális tojásfestés-minta létezik Csehországban, és mind annyira kifinomult, hogy két vagy több órábba is beletelhet egyetlen tojás dekorációja. A kedvencünk az úgynevezett Madeira-stílusú, ami egy csipketerítőre emlékezet. A profik libatojást javasolnak ehhez a technikához, mert az keményebb. A tojást kifújják, majd egy elektromos fúróval különféle csipkeszerű, áttört mintákat vésnek a tojáshéjba. Néha viaszcseppeket is használnak további díszítésként.

A lengyel és ukrán piszanka

Az ukrán és lengyel piszanka a hagyományos magyar hímestojásoz hasonlóan viaszolással készül. Az eljárás során viasszal viszik fel a tojás felszínére a mintát, amelyeket így nem fog meg a festék. Végül a viaszt leolvasztják. A piszanka merész, geometrikus vagy virágos mintáiról ismert, amelyeket fekete vagy sötét háttér ellensúlyoz; ez a színkála különbözteti meg más országok húsvéti tojásmintáitól. Ukrajnában még egy Piszanka múzeum is létezik Kolomijában, melyet a húsvéti tojásoknak szenteltek.

A magyar patkolt tojás

A hagyományos magyar hímestojásokon kerámia- és hímzésminta utánzatok, geometrikus díszek, életképek, esetleg feliratok vannak, melyeket viszolással vagy karcolással visznek fel. De a legkülönlegesebb eljárás hazánkban a tojáspatkolás. A szájhagyomány szerint eredetileg a kovácsok találták ki a módszert, hogy bizonyítsák kézügyességüket. Ez egy fémrátéttel történő, nagy precizitást igénylő tecnnika, melynek során könnyűfém, kovácsoltvas, réz vagy ólom rátétet szegeznek a kifújt tojás héjához. Általában libatojást használnak, nagy mérete miatt. A tojáspatkolás világrekordere a székesfehérvári Koszpek József, aki 1119 darab, kézzel készített patkót helyezett el egy strucctojáson.

Patkolt tojások - Bognár László tojáspatkoló munkái.Forrás: Bezzeganya/Wikipedia

A szlovén természetes technika

A hagyományos szlovén módszer szerint növényi ágakat és virágokat erősítenek a tojásokra egy háló – szükség esetén harisnyanadrág – segítségével, majd hagymahéjjal megfőzik a tojásokat. A hagymahéj megfesti a tojás felszínét, de a virág helye festetlen marad. A végeredmény egy gyönyörű, virágmotívummal díszített, pirosas, földszínű húsvéti tojás lesz. Persze ma már elterjedtek a festés gyorsabb, színesebb módjai is, de Szlovéniában sok háztartásban még mindig ezt a teljesen természetes festési módszert részesítik előnyben.

Az orosz Fabergé-tojás

A Fabergé-tojás néven ismert, ékszerekkel kirakott és zománcozott húsvéti dísztojásokat a francia származású ékszerész, Peter Carl Fabergé készítette a cári udvarnak 1885 és 1917 között. Ezek a dísztojások azonban csak hasonlítottak a tojásra, de nem az volt az alapanyaguk. Az első tojást Fabergé és aranyművesei készítették 1885 húsvétjára III. Sándor orosz cár megbízásából, aki húsvéti ajándéknak szánta a felesége, Marija Fjodorovna számára.

A japán washi

A japán húsvéti tojásokat festék helyett papírból készítik. A Washi papír egy rostos, kézzel feldolgozott anyag, amelyet az origamitól a nyomtatáson át a ruházatig sokféleképpen felhasználnak. Húsvétkor a tojásokat kifújják, hajtogatott washi papírba csomagolják, majd lakkal borítják. A Washi papírt általában színes, bonyolult mintájú, gyakran virágok, madarak és más hagyományos japán képek díszítik.

A mexikói cascarone

A cascaronék kifújt, üreges tojások, amelyeket konfettivel vagy apró játékokkal töltenek meg. A mexikói karneválok egyik fő eleme, de húsvétkor is használják, különösen az Egyesült Államok-Mexikó határ közelében. A tojásokat, miután kiürítették, káprázatos színekre festik, a nyílás fölé pedig általában színes selyempapírt ragasztanak. Szokás a konfettivel töltött cascarone-t mások feje fölött feltörni, hogy jó szerencsét kívánjunk.

 Forrás: matadornetwork.com, Wikipedia, címlapkép forrása: Andriana Syvanych/Shutterstock

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek