Nógrád megye bakancslistája! Bejártuk a legjobb helyeket

Amikor a bakancslistás helyekre gondolunk, elsőként valami messzi földre tervezett utazás jut az eszünkbe, pedig olykor csak a szomszédba kell átugranunk a festői tájakért, tartalmas programokért, csodás tapasztalásokért. Az élmény a lábunk előtt hever, nekünk csupán a bakancsot kell felhúznunk. Magam is így tettem. 

Elindultam a nógrádi dombságba, hogy felfedezzem pazar látnivalóit. Végül olyan élményekkel tértem vissza, amelyekből, úgy érzem még sokáig fogok töltekezni. Mutatok közülök pár kihagyhatatlan helyszínt és programot.

Cserháthaláp szívében a Palóc Porta Vendégház, egy igazi hagyományőrző családi kincsFotó: Travelo - Frenyó Krisztina

Nagy reményekkel érkeztem bázispontomra a Cserháthalápon található Palóc Porta vendégházba. Igazi, hamisítatlan palóc világ fogadott itt búboskemencével, sparhelttal, népi motívumokkal, felbecsülhetetlen ereklyékkel és egy zöldellő madárbarát kerttel.

A Belső-Cserhát völgyében, Balassagyarmattól 12 km-re található, nógrádi kis község mély csendessége, nyugalma révén ideális hely a pihenni vágyók számára. Környéke pedig igen gazdag látnivalókban, ám a helyiek nagyon büszkék a kulturális örökségükre, hagyományaikra, illetve palóc létükre is.

Madárbarát szállásom

Szállásom egy 1800-as években épült,  jellegzetes, szépen felújított parasztházból, valamint a mögötte elhelyezkedő - kívülről stílusában hasonló, belülről azonban modernebb -  kis házikóból állt. A kert egy domboldalra futott fel, melynek tetejéről az egész környék belátható, így a romantikára vágyó vendégek innen csodálhatják meg a napfelkeltét és a naplementét.

A Palóc Porta madárbarát kertjeFotó: Travelo - Frenyó Krisztina

A tulajdonosok madárbarát szemléletét mutatják a kert gyümölcsfáira kihelyezett madárodúk, etetők, melynek köszönhetően közelről is megcsodálhatjuk a környéken előforduló madárfajokat.

A vidék, ahol összefutnak a túraútvonalak

Két napom volt bebarangolni a környéket, pedig megannyi látnivalójára két hét sem lenne elég. A túrázást, és a természeti szépségeket kedvelőknek a Cserhát lankáit ajánlom. Ha útnak indulunk, könnyen megközelíthető Szanda várának romja, a szomszéd falun, Cserhátsurányon keresztül haladó Kék-túra útvonal, illetve a Szügyön átvezető, Közép-Európa Zarándokútja, a Mária út. 

Kilátás a Cserhát 529 méter magas vulkáni csúcsán fekvő Szandavár romjárólForrás: Frenyó Krisztina

A környékbeli falvakban több kilátó is épült az utóbbi néhány évben, melyekről a táj szépségében gyönyörködhetnek az erre látogatók. Érdemes kiemelni például a 2017-ben teljesen felújított Sas-bérci kilátót az azonos nevű, 469 méteres hegy tetején, vagy a Tepke-kilátó, aminek tetejéről a Mátrát is látni, illetve a Kecske-kő csúcsára épített Prónay-kilátót, csak hogy párat említsek. A szomszédságban lévő tavakat, víztározókat pedig a kirándulók mellett, a horgászok is előszeretettel látogatják.

Húsvéti programajánló

Míg a nap sugaria engedték, a közeli Mohorát is felkerestem, ahol többek között, a sokak által ismert Tolnay Klári Emlékház is megtalálható. Itt rögtön egy színes, kiállítással és kézműveskedéssel egybekötött húsvéti programot is ajánlanék, melyen április 16-án szombaton, Bodor Evelinnek köszönhetően vehetnek részt az érdeklődők a Mohorai Közösségi színtérben.

Hímes tojások a Balassagyarmati Palócmúzeum tárlatábólForrás: palócmúzeum.hu

A kézműves foglalkozás ára 1000 forint személyenkén, ahová a meglévő kiállítási anyag mellett, bárki elhozhatja - akár modern, akár népies - technikával díszített, hímes tojását, illetve húsvéti díszítő elemeit. 

A kép csak illusztrációForrás: Pixabay.com
Napenergiával a fenntarthatóságért

Szügy és Balassagyarmat között található Nógrád megye egyik legnagyobb napelemparkja, ami a Szügyi Ipari Park területén épült meg 2019 márciusában. A 35 hektáros, 33 darabos, 500 kilowattos, összesen 16,5 megawattos napelempark tízezer család villamosenergia igényét képes biztosítani. Ugyanennek az évnek a végén pedig megépült Bátonyterenye és Mátraverebély területén a megye legnagyobb, 20 megawatt teljesítményű napelemparkja.

Helyi finomságokat kóstoltam

Szügy községében nagy hagyománya van a sztrapacska és haluska készítésnek. Nekem is volt szerencsém megkóstolni mindkettőt, az autentikus brindzás-szalonnás sztrapacskát és a tojásos haluskát is. 

Szügyi brindzás szalonnás sztrapacska és tojásos haluskaForrás: Frenyó Krisztina

Mielőtt Balassagyarmatra beértem volna, hogy körülnézzek a kulturális örökségekben gazdag városban, a helyiek ajánlására, "keresztül-kasul bakancsoltam" az Ipoly Erdő Zrt. kezelésében lévő Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark hatalmas területét. 

Nyírjesi Füvészkert és VadasparkForrás: Frenyó Krisztina

A vadaspark mellett ma már teljes tavaszi pompájában tündököl a füvészkert is. Ha útnak indulunk, vadregényes fasorok között, hívogató piknikező helyek mellett sétálhatunk, és lépten nyomon találkozhatunk őzekkel, baglyokkal, kameruni juhokkal és alpakkákkal is, valamint a Nyírjesi parkerdőre jellemző őshonos állat- és növényfajokkal. Ottjártamkor éppen egyedül voltam, de így sem unatkoztam. Családoknak, csoportoknak pedig tényleg egy tartalmas, egésznapos programot kínál a park.

Palóc múlt és jelen Balassagyarmaton

A városba beérve szinte belebotlunk a Palóc Múzeumba, ahol a néprajzi, történeti tárlatokon túl, fotó-, irodalomtörténeti-, adattári-, valamint szakkönyvtári gyüjteményeket is megcsodálhatunk. Itt találjuk a híres Madách-Emlékszobát is, ahol bepillanthatunk Madách Imre életének sorsdöntő pillanataiba, közéleti tevékenységébe, s ezen belül az 1848/49-es szabadságharccal közvetlenül vagy közvetve összefüggő eseményekbe.

Madách Imre emlékszobája a Palóc MúzeumbanForrás: palocmuzeum.hu

Rácsodálkozhatunk Madách Imre fő művének, Az ember tragédiájanak összes magyar nyelven megjelent kiadására: az 1861-ben nyomtatott első kötettől egészen a modern, kortárs kiadványokig, köztük számos igazi, szemet gyönyörködtető könyvritkaságra.

A Palóc Múzeum szabadtéri kiállítása, néprajzi gyűjteményForrás: facebook.com/palocmuzeum

A Palóc Múzeum szabadtéri kiállítása, az 1931. november 29-én megnyílt múzeumi főépület mögött jött létre, és ez számít hazánk első szabadtéri gyűjteményének, „skanzenjének". A lakóházon kívül gazdasági épületek (istálló, pajta, olajütő), szakrális emlékek, öltöztetett Mária-szoborral gazdagított kápolna és faragott útmenti feszület tekinthető meg a területen. Az épületegyüttes a 18. századi nógrádi falusi építkezést és életmódot mutatja be.

A Palóc Múzeumban két állandó kiállítást (Bölcsőtől a sírig és Tudós köznemesi könyvtár), két időszaki kiállítást, a Látványtárat, a szabadtéri kiállítást és a Madács-Emlékszobát nézhetjük meg. Vasárnap és hétfő kivételével minden nap 9-től 17 óráig tart nyitva a múzeum. A húsvéti ünnepek alatt csak Nagypénteken lesz zárva.

Madách Imre egykori kúriájaForrás: Civertan Grafikai Stúdió / Wikipedia.org / CC BY-SA 2.5
Irodalmi gyöngyszemek Nógrád megyéből
Nógrád vármegye olyan nagyságokat - költőket, tudósokat - ajándékozott a modern irodalomnak, kiknek neve hallatán együtt dobban a szívünk. A valamikor itt élő, dolgozó, megforduló nagyjaink a világirodalom legjelesebbjei közé sorolhatók. Szépirodalmunk két legnagyobb költője is Nógrád megyei, az Alsósztregován született Madách Imre, valamint a mikszáthfalvai (szklabonyai) Mikszáth Kálmán. Az előbbi kúriáját Csesztvén találjuk, Mikszáth emlékházát pedig Horpácson.

A csipkés Terény

Hazafelé eleredt az eső, ám ez cseppet sem tántorított el a barangolástól. Kanyargós utakon autóztam a dimbes-dombos nógrádi falvak között, és ha Hollókőre nem is sikerült eljutnom, a hasonló adottságokkal megáldott Terényt azért útba ejtettem. Ezt a parányi falucskát a Cserhát lankái veszik körül, közepén pedig a Szanda-patak csordogál. 

Hunnia Csipkemúzeum és a kávézóForrás: Frenyó Krisztina

Jó állapotban megőrződött, a nógrádi paraszti hagyományokra jellemző építkezési stílusban épült házai, valamint a településen található Hunnia Csipkemúzeum és az Orsósmagnó Múzeum miatt a térség fontos idegenforgalmi úti céljának számít.

A Hunnia Csipkemúzeumban a kézi csipkekészítés történetével ismerkedhetünk meg, sőt a technikai bemutató során ki is próbálhatjuk a csipkekészítést. A múzeum a nevét a Nógrád megyei gyökerű Hunnia csipkéről kapta. Nem messze a múzeumtól találjuk az Edvi Illés Káváházat és vendégasztalt, ahol többek között a gazdaság házi finomságait, sajtokat, kolbászokat, sülteket kóstolhatunk, hangulatos, családias környezetben.

A kávéház és vendégasztal patinás főépületeForrás: Frenyó Krisztina

Szívemben feledhetetlen emlékké rajzolódott ez a csodálatos két nap, amit a vendégszeretetükről méltán híres, Palóc atyafiak között tölthettem. De van még mit felfedezni a vidéken, így már indulnék is vissza.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek