Több száz világháborús robbanóeszközre bukkantak egy budapesti építkezésen

Több száz második világháborús robbanóeszközre bukkantak munkások egy budai építkezésen – írja Gajdos Milán hadnagy a Magyar Honvédség- Tűzszerész és Hadihajós Ezred közösségi oldalán.

A robbanóeszközök 13 méterrel a földfelszín alatt, egy II. kerületi építkezésen egy elhagyatott kútgyűrűben szunnyadtak. A robbanóeszközök több mint hét évtizedet lapultak a föld alatt, de a földmunkagépek elérték azt a mélységet, így hosszú idő után ismét a felszínre kerültek. A több mint 120 darab német 81 milliméteres repesz aknavetőgránát mellett egy 75 milliméteres, ugyancsak német tüzérségi gránát, hüvelyek, StHgr-24 típusú német támadó-védő kézigránát fejrésze, magyar gyalogsági lőszer, póttöltet és gyújtószerkezetek is előkerültek.

Több száz háborús robbanóeszközt találtak egy II.kerületi építkezésen BudapestenForrás: Facebook/ Magyar Honvédség-Korom Gábor főtörzsőrmester

Feltehetően Budapest ostroma során, vagy azt követően dobhatták a kiszáradt kútba a veszélyes eszközöket. Pozderka Attila zászlós, tűzszerész járőrparancsnok elmondta, számos robbanóeszközt az eredeti, tároló ládákból emeltek ki a katonák a munkaterületen. Az eszközök beazonosítását követően megállapította azt is, hogy szállíthatóak, így el is vitték azokat a helyszínről a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, későbbi megsemmisítésre.

Az esettel kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy bár a képen látható robbanótestek kívülről erősen korrodáltak, belül a gyártásukhoz közeli állapotúak lehetnek, ezért a robbanóeszközöket nem szabad semmilyen fizikai behatásnak kitenni, hanem a rendőrséget kell értesíteni, akik szükség esetén értesítik a tűzszerészeket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek