Álmok Álmodói 20 kiállítás: Velük kezdődött a magyar csodák világa

A Millenárison jártunk az Álmok Álmodói 20 kiállításon, amire négy órát mindenképp rá kell szánni. Miért is? Hogy legyen időnk elmerülni, felfedezni, olvasgatni, rácsodálkozni mindarra az elképesztő mennyiségű felfedezésre, találmányra, amit mi adtunk és adunk a világnak. 

Vannak kihagyhatatlan kiállítások. Nemcsak azért, mert mondjuk a szülő vagy épp egy tanár állítja ezt, hanem egész egyszerűen azért, mert pont olyanok, amilyenek. Érdekesek, informatívak, úgy adva át az információt, hogy szinte észre sem vesszük. És ez az a pont, ami miatt az Álmok Álmodói 20 - világraszóló magyarok, világformáló találmányok című kiállításon az ember véletlenül sem lát például unott arcú srácokat egy széken ülve a telefonjukat nyomkodni.

A mobilitás világaForrás: MTI/Balogh Zoltán

Ellenben sokkal inkább azt látni, ahogy a gyerekek aktív kipróbálói annak, hogy egy rádiós stúdióban hogyan hangzik egy-egy múlt századbeli hír az ő hangjukon, vagy milyen egy formatervezett Ikarus busz belseje, vagy azon igyekeznek, hogy a műtéti eljárások során használt laporoszkópok csipeszeivel kétkezes manővereket tudjanak végrehajtani. Szóval, egyáltalán nem unatkoznak, erre ugyanis végképp nem lesz idejük. És a felnőttnek sem. 

A különböző kiállítási terekben olyan korszakalkotó eredmények között sétálhatnak a tudomány kanyargós útjain, amire talán még ők maguk sem számítanak.

A mobilitás világából, az orvoslás, az energia, az ipar, az infokummunikáció vagy például az agrárium területére. Folyamatosan szembesülve azzal, hogyan változott a világ, a tudomány területe a magyar felfedezések, a magyar gondolkodók, feltalálók hatására. Az interaktív kiállítási elemek pedig kipróbálásra csábítják a szemlélődőt, néha szinte hangos olvasásra, egy-egy tudományos leírást vagy egy-egy tudós életútjának leírását megpillantva. Filmek, filmrészletek villannak fel, egy óriási méretű kivetítő előtt, az állandóan villódzó fények között pedig akár azt is gondolhatjuk, hogy egy számítógép belsejébe kerültünk. 

A tér összefüggéseiForrás: MTI/Balogh Zoltán

De kipróbálhatjuk azt is, milyen lehetett a század első felében leszállni a bányába, rácsodálkozhatunk  a különböző – ma már látszólag nehezen értelmezhető – biztonsági eszközökre, és összerezzenhetünk  olyan hangok hallatán, ami az akkori bányászok számára teljesen természetes volt a háborgó Föld gyomrában. 

A kiállítás egyik legnagyobb erénye, hogy olyan szemlélettel szembesít, amely nélkül egy világraszóló találmány sem született volna meg.

S hogy mi ez? A körülöttünk lévő, folyton változó világ megismerése, felfedezése a jobbítás szándékával. Így juthattunk el a Csonka János tervezte autótól Rubik Ernő vitorlázógépein át a holdautóig, Semmelweis Ignác a kiállításon is látható boncasztalától Szent-Györgyi Albert felfedezésén át Karikó Katalin mRNS alapú vakcinájáig, hogy csak néhányat említsünk. 

A távcsövek segítségével kiszámolhatjuk a Föld-Hold távolságot isForrás: MTI/Balogh Zoltán

Felfedezni valamit annyit tesz, mint látni, amit mindenki lát, és közben arra gondolni, amire még senki." Szent-Györgyi Albert

A megannyi magyar találmány sorában rengeteg jól ismert elemre találhatunk, de az is kiderül többek között, hogy a golyóstoll feltalálója, Bíró László József nevét a háziasszonyok is imába foglalták, hiszen a gőzzel működő mosógép, azaz a Mesemosó, a tökéletes házi gőzmosógép is az ő nevéhez köthető. 

És persze sorolhatnánk tovább a találmányokat napestig: a hologramot, amelyet Gábor Dénesnek köszönhetünk, a Neumann János tervezte számítógépet, a Bánki féle turbinát vagy éppen Jedlik Ányos villanyturbináját. Izgalmas, korszakalkotó és korszakformáló találmányok és az őket nemcsak megálmodó, de életre hívó magyar tudósok, felfedezők, mérnökök, gépészek, matematikusok, orvosok, biológusok nélkül a világ ma nem lenne olyan, amilyen. 

Bepillantanál az agy működésébe? Ezt is megtehetedForrás: MTI/Balogh Zoltán

Éppen ezért érdemes minél több időt eltölteni köztük, és magunkévá tenni a kiállítás egyik fontos alapgondolatát, miszerint "Bennük a jelen. Benned a jövő". 

Az Álmok álmodói 20 kiállítás a budapesti Millenárison a hét minden napján várja a látogatóit. 
(Címlapkép: MTI/ Balogh Zoltán)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek