A Budapest Ritmo egy hívószó, végre összeállt a programja

Mások mellett a perzsa-izraeli Liraz, a portugál António Zambujo és a Maliból érkező Amadou & Mariam lesz az idei Budapest Ritmo sztárfellépője. A nagy nevek mellett a showcase-színpadon ígéretes fiatal tehetségek ingyenes koncertjei várják majd a közönséget április 7-től 9-ig - közölték a szervezők az MTI-vel.

Forrás: Budapest Ritmo 2022 - press

A Budapest Ritmo 2016 óta a fővárosi fesztiválok azon színfoltja, ahol keverdnek az ősi zenékből építkező műfajok és fúziós stílusok, váratlan kulturális ünnep jön létre. Idén tizennyolc fellépő biztosítja majd a hangulatot, de a koncertek mellet most először filmprogram is szerepel a fesztivál programjában. Természetesen a workshopok és az afterparik sem maradnak el.

Mint írták, a Ritmo nagyban hozzájárult ma már olyn világsztárnak számító zenészek felemelkedéséhez, mint a Womex-életműdíjas Lakatos Mónika, vagy olyan különleges együttműködések kialakulásához, mint Lajkó Félix és Volosi.

Április 8-án pénteken a 35 éve együtt zenélő mali vak zenész házaspár, Amadou & Mariam ad koncertet, szintén aznap a "bosnyák blues", a sevdah férfihangja, Damir Imamovic lép színpadra. Másnap este a perzsa-izraeli díva, Liraz és a portugál fado sztárja, António Zambujo zenél.

A tizenhat országot képviselő fellépők között lesz a luzofón Ayom, a Boi Akih fúziós dzsesszkvartettje, a transzba ejtő pizzica mestere, a Kaláscima, a hazai színtér képviseletében koncertet ad a Random Trip Palya Beával, Borbély Mihállyal és a Mörkből ismert Zentai Márkkal, és közönség elé lép a népszerű Besh o Drom is.

A Budapest Ritmo showcase-színpadán a Szimpla Kertben több mint kilencven jelentkező közül kiválasztott hat produkciót láthatnak és hallhatnak majd nézők. Az ingyenes, 45 perces koncertek célja, hogy a zenekarok legjobb arcukat mutassák meg, elnyerve a közönség szeretetét és a szakemberek figyelmét. Bemutatkozik a nosztalgikus indie-folkot játszó Lanou, és a kelet-európai városi népzene füstös világát idézi a Times New Román.

A fiatal szerb a cappella trió, a Rodjenice, a Sekunda hegedűduó, a Nairuz a Közel-Kelet dallamait, a Balkán ritmusát és a flamenco intenzitását forrasztja egységes produkcióba. A versenyprogram egyik színfoltja a kora hárfa kanadai-magyar mestere, a fiatal Sophie Lukács lesz. A fővárosi fesztivál szervezője a Hangvető és a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek - írták a közleményben és a fesztivál honlapján, ahol napijegyeket vásárolhatunk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek