Süssünk muffint és osszuk meg a rászorulókkal!

Amerikában ma tartják a muffin nemzeti napját, ami nem csak arról szól, hogy finomabbnál finomabb falatokat együnk. Rámutat arra is, hogy – ha van rá lehetőségünk – osszuk meg azt a jót, amink van, másokkal is, ha rászorulnak. Így vált néhány évvel ezelőtt ebből a kerek süteményből egy jótékonysági szimbólum.

Ki hozta létre ezt az ünnepnapot?

A legtöbb gasztronómiai nemzeti és világnap kapcsán homályba vész az eredeti ötlet kitalálója vagy annak az ismerete, hogy miért pont az adott napra esik az ünneplés. A muffin esetében egészen jól nyomon követhető és dokumentált a nemzeti nap születése. 2013-ig kell visszamennünk, amikor is a San Franciscóban született és ott élő Jacob Kauffman ügyvéd, az ottani hajléktalanokkal szembeni empátiája miatt elhatározta, hogy az általa sütött muffinokat adja oda az utcán élő rászorulóknak. A dolog annyira jól sült el, csak hogy ide vágó kifejezéssel éljek, hogy úgy döntött, többször cselekszik majd hasonlóan, mert másoknak is örömet okozott és ő is jobban érezte magát ettől. Úgy döntött néhány társával együtt, hogy pénzt adományoz a helyi hajléktalanokat segítő szervezeteknek minden muffin után, amit a projekthez kapcsolódó önkéntesek otthon készítettek erre a célra. Kaufmann és Julia Levy blogger 2015-ben már hivatalosan is február 20-át a nemzeti muffin nappá nyilvánította.

Forrás: RitaE/Pixabay

Ennek az apropóját az adta, hogy Kauffman, amit Muffin Mannek is hívtak már akkorra, Julie Levy blogján egy interjúban mesélte el a muffinok történetét. Összefogtak és külön kampányt indítottak a jótékonyság akciónak.

Mit nevezünk muffinnak?

Az első írásos emlék 1703-ból származik, akkor moofin-nak írták. Azóta szinte legendás utat tett meg ez a sokféle ízesítésben elkészíthető sütemény. A muffin szó az ófrancia moufflet (puha kenyér) vagy a német muffen (kis sütemény) szóból ered. Több fajtája ismert, ezek eredete és létrejötte is eltérő, csakúgy, mint az összetételük is.

Milyen muffinokat ismerünk?

Az angol muffinokat már a X. században megtalálhattuk a wales-i konyhákban, míg az amerikai stílusú muffinok a XVIII. század óta ismertek. Az angol muffinok finomabb állagúak, és élesztővel kelesztve készülnek. Nem olyan édesek, és általában csak egy alapvető ízben kaphatók. A kelt tésztát a  kezdetekkor Walesben még forró kövön sütötték, és akkoriban még az  arisztokrata  családok  házi cselédei csemegéjének számítottak. Többnyire maradék süteményekből, kenyérből, morzsákból állt össze a tészta. A formáját a serpenyők vagy tepsik aljára tehető fémgyűrűk alakították.

Forrás: ponce_photography/Pixabay

Az amerikai muffin, bár nevében azonos, tésztájában eltér. Formatepsiben sütött, sütőporos tészta, aminek a teteje lapos volt, így cupcake-nek is hívták, s a tetejét különféle krémekkel, mázzal bevonva díszítették. Bár a cupcake és a muffin közé nem tehetünk egyenlőjelet, mivel ez szentségtörésnek minősülne. A lényeg, hogy idővel a muffin annyira népszerű lett, hogy Amerika szerte elterjedt, hogy három államnak saját muffinja is lett: az áfonyás muffin Minnesota kedvence, Massachusetts a kukoricás muffinért rajong, New York pedig természetesen az almásért.

Mi a jó muffin titka?

A muffin sikere az egyszerűségében rejlik. Szinte gyerekjáték elkészíteni, így a tészta kavargatásába, kiadagolásába valóban bevonhatjuk a gyerekeket is. A száraz összetevők (liszt, gabonapehely, fűszerek, sütőpor vagy szódabikarbóna, cukor, pici só) mellett folyékony alapanyagokra (olajra vagy olvasztott margarinra/vajra, akár joghurtra, tejre, tojásra, esetleg mézre) lesz szükségünk. Az ízesítéshez felhasznált alapanyagok sorát szinte csak a fantáziánk szabja meg: csokoládédarabok, aszalt gyümölcsök, apróra vágott olajos magvak is felhasználhatók. A kész muffinba beleinjekciózhatunk lekvárt, édes krémeket is, de ezeket sütés előtt is belekanalazhatjuk a még nyers tészta rétegei közé.

Ma már azoknak sem kell aggódnia, akik nem édesszájúak, mert sós változatban is könnycsorgatóan ízletes muffinokat készíthetünk. Sajttal, túróval, sonkával, pizzafűszerekkel, olívabogyóval is – tetszés szerint - ízesíthető ez a változat. Ez esetben inkább tízórai, uzsonna vagy party falatka lesz belőle, ami egy kisebb szendvicset is kiválthat. Kirándulásokra, túrákra, városnézésre is ideális csemege, hiszen könnyen ehető, maszatolás nélkül. Idővel olyan gyakorlatra tehetünk szert, mint jómagam is, hogy már külön receptre sem lesz gondunk, mert a tészta állagából érezni fogjuk, hogy mennyire lesz sikeres a végeredmény. A jó muffintészta kellően sűrű, de kicsit még darabos, kanállal jól belefolyatható a formába, de mégsem annyira híg, mint mondjuk a palacsintatészta. Előmelegített sütőben, kb. 180-190-225 °C-on, a recept és a forma mérete függvényében kb. 12-20-25 perc alatt készre süthető a tészta.

Forrás: btfrewinphotography/Pixabay

Közben tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy középen is átsült-e rendesen. Sose töltsük meg a formákat teljesen, hogy a tésztának legyen helye megnőni, s ezáltal a jellegzetes kalapos formáját is elérni! Sütés után hagyjuk egy kicsit hűlni, hogy könnyebben kiborítható legyen a formából. Hogy milyen legyen a forma? Arra is kitérek.

A jó sütőforma éveken át kitart

Ha szilikon formát vásárolunk, annak az az előnye, hogy nem kell hozzá plusz papírforma, amit macerás lehet lehúzni, s vagy könnyen beleragad a tésztába, vagy a tészta ragad a papírra. Majd ezt követően csak felesleges hulladékként a kukában végzi. Persze a szilikon forma sem örökéletű. Velem sajnos már előfordult, hogy olyan sokszor sütöttem az egyikben, míg végül ki nem lyukadt néhány helyen... A fém sütőformák is praktikusak, bár ezeket jól ki kell kenni használat előtt, hogy ne ragadjon bele a massza sütés közben. Ezek hátránya, hogy az idő ezeket is kikezd. Ilyenkor a rozsdás, kopott forma már megköveteli a papírforma használatát, pedig pont azt szerettük volna elkerülni, hogy ne használjunk eldobható „csomagolást" a muffinokhoz. Hiába, semmi sem lehet tökéletes.

Hogy miért süssünk gyakran muffint?

Kisétkezésre és desszertnek is kiváló. Gyorsan, olcsón előállítható. Kiváló maradékmentő étek, amihez felhasználhatjuk a hűtőben, kamrában fellelhető, már csak kis mennyiségű vagy a lejárathoz közeli alapanyagokat. Akár a fonnyadó zöldségeket, gyümölcsöket is megmenthetjük a kidobástól általa. Vendégvárónak vagy vendégségbe ideális sütemény. Változatos összetétellel elkészíthető: rostdúsabban, gluténmentesen, tejmentesen, cukormentesen, bárhogy variálható.

Ha pedig túl sok készült vagy eleve úgy terveztük, kínáljuk meg vele azokat, akiknek igazán jólesik a törődés, gondoskodás, s néhány finom falat!

 Forrás: muffinrecept.com, mindmegette.hu, daysoftheyear.com, Wikipedia 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek