Tengerjáró fedélzetére költözött az olaszok kedvenc dalfesztiválja

Az olaszok kedvenc dalversenye, az idén 72. alkalommal megrendezett Sanremói Dalfesztivál, a Costa Toscana névre hallgató tengerjáró fedélzetére költözött. Február 1. és 5. között minden este számos olasz művész lép fel a hajó színpadán, a műsort két sztár, Orietta Berti és Fabio Rovazzi vezeti le – írja a siviaggia.it. A fedélzeten nem lesz jelen a közönség, de ide kattintva bárki követheti a verseny eseményeit.

"Reméljük, hogy kezdeményezésünk támogatni fogja a turisztikai szektor fellendülését, amelyre Olaszországnak oly nagy szüksége van" – kommentálta Mario Zanetti, a Costa Cruises vezérigazgatója.

A hajó február 6-ig áll Sanremo kikötője előtt, március 5-től pedig Savonából elindul az első körútjára. A Costa Toscana egy finnországi hajógyárban épült, és igazi utazó „okos városnak" tervezték: a hajót cseppfolyósított földgáz hajtja, amely a tengeri ágazat legfejlettebb technológiája a kibocsátás csökkentésére. A teljes napi vízszükségletet a tenger vizének sótalanításával elégítik ki. 

A Costa Cruises legújabb zászlóshajója, amely rögtön a leghíresebb olasz fesztiválnak ad otthontForrás: Costa/Facebook

A 337 méter hosszú és 185 000 tonnás bruttó űrtartalmú (mintegy négyszerese a Titanicnak) új zászlóshajó szíve a Colosseum, a hajó közepén található tér, amelyet három fedélzeten alakítottak ki. A falakon és a kupolán világító képernyőket helyeztek el. A hajón található még gyógyfürdő, négy úszómedence, 16 étterem, bárok, a legfelső fedélzeten pedig egy szabadtéri erkély található, amelynek üvegpadlója a tenger feletti repülés érzetét kelti.

A fesztivál megszokott színhelye, az Ariston Színház Sanremóban 2013. február 16-án a fesztivál utolsó estéjén""Forrás: Jose Antonio/Wikipedia"
Miért annyira fontos ez a fesztivál az olaszoknak?

A Sanremói Dalesztivál indulása még régebbre datálódik az Eurovíziós Dalfesztiválénál. 1951 óta folyamatosan megrendezik, így elnyerte a leghosszabb ideig tartó országos televíziós énekverseny címét. Olaszországon belül a történelem, és így a nosztalgia is csak az egyik oka annak, hogy az ország nagy része ezen a héten a televízió képernyőjére tapad. A versenyzőknek ez a verseny egy ugródeszka a valódi hírnév felé, és olyan dalok hangzanak el itt, amelyek kiállják az idő próbáját, mint például az 1958-ban győztes „Volare" Domenico Modugnotól, a „Quando, quando, quando" Tony Renistől, a „Che sarà" Ricchi e Poveritől és a "Felicità", Al Bano e Romina előadásában. Ez egy olyan olasz hagyomány, amely mindenkit bevon.

Idén pedig sokkal interaktívabb a műsor a nyilvános online szavazásnak köszönhetően. Miután mind a 25 előadó előadja a dalát, a győztest a zsűri és az online szavazatok összesítése után kiáltják ki – írja a thelocal.it.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek