Minden vágy kapható kicsiben ezen a bolíviai vásáron

Minden év január 24-én a bolíviai La Paz belvárosának utcái és terei egy hónapra megtelnek kézművesekkel és eladókkal, akik kicsiny figurákat, miniatűröket árulnak a legkülönfélébb témákban.

Megtalálni itt házikók, autók, különböző háztartási cikkek, élelmiszerek és építőanyagok valamint mobiltelefonok és számítógépek gipszbe öntött, kicsinyített másait, de akár egyetemi diplomát, házassági anyakönyvi kivonatot vagy háztartási alkalmazottat is „szerezhetnek" a vásárlók - a legfontosabbról, a bankjegyekről nem is beszélve.

A képre kattintva galéria nyílikForrás: AFP/Aizar Raldes

Szóval minden olyasmi felsorakozik itt, amire az embernek szüksége lehet az új évben - e javak és segítők valódi, életnagyságú formájában. A lehetőségeknek igazán csak a képzelet szab határt. Ez az Alasitas-fesztivál nevű ünnepi vásár, mely a prekolumbián idők bőségszertartásaiból nőtte ki magát és az ajmara őslakosokhoz fűződik. Ilyenkor a bőség istene, Ekeko előtt áldoznak, akit kissé ijesztő babák formájában meg is testesítenek. Az alasitas egyébként annyit tesz ajmaraiul, hogy „vegyél meg".

Az emberek a város és az ország különböző részeiből érkeznek az eseményre, hogy megvásárolják az elérendő célok kézzelfogható formáját, amelyet azután szeretteiknek ajándékoznának jókívánság gyanánt, hogy a címzett az év folyamán igazából megkapja a vágyott tárgyat.

Minden igényt kielégítő kínálatForrás: AFP/Aizar Raldes

Mint a reuters.com összeállításából kiderül, az idei vásáron a materiális javak mellett kiemelt szerep jut az egészségnek. Az idei miniatúrák között találhatók egészségügyi igazolások, negatív koronavírus-tesztek és oltási igazolványok, de La Paz polgármestere, Ivan Arias például egy minikórházat vásárolt magának. A bolíviai elnök Luis Arce viszont közgazdászként maradt a hagyományoknál, és bankjegyeket vett, valaki azonban volt olyan kedves, és megajándékozta őt egy gyógyszereket és természetes gyógynövényeket tartalmazó kis szettel, hogy az megvédje a vírustól - mert az első mégiscsak az egészség.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek