Felújítják, ezért bezárt a Petőfi Irodalmi Múzeum

Bezárta kapuit a Petőfi Irodalmi Múzeum, ismertebb nevén a PIM. De nem örökre, csak őszig, amikor még látványosabban és közönségbarátabb változatban nyit majd meg újra a látogatók előtt a Károlyi Mihály utca 16-os szám alatt. A felújítás során megújulnak a kiállító- és közönségforgalmi terek, de tervben van az is, hogy az udvarát végre összenyitják a Károlyi-kerttel, így helyreállhat a történelmi kert-kastély egysége.

"Rézbőrű volt az alkony" - A magyar indiánozás nyomában (2021 decemberi felvétel)Forrás: Birtalan Zsolt, Gál Csaba / PIM / Facebook.com

A PIM egyébként több mint egy múzeum, a története szerint minden itt van, ami irodalom, szó hand és kép. A kortárs irodalom találkozóhelye, ahol a látogatók kiállításokban gyönyörködhetnek, beszélgetéseket hallgatnaknak meg és színházi, illetve zenei és filmes programokon vehetnek részt, melyeknek témái az irodalom körül forognak - olvasható a PIM Facebook-oldalán.

A Petőfi Irodalmi Múzeum a Károlyi-palotában található, ami már a megépülte után a pesti irodalmi élet egyik fontos helyszíne lett. A szabadságharc időszakáig megannyi híres író, költő és zeneszerző vendég volt a fali között, az itt tartott fényűző estélyeken.

A 20. század ismét változásokat hozott, és egy ideig úgy volt, hogy a Károlyi család eladja a palotát és a kertet, de végül Károlyi Mihály megvétózta a tervet és inkább modernizálta a palotát. Miután az épület éveken át üresen állt 1957-ben megnyitották benne a Petőfi Irodalmi Múzeumot. A mostani felújítás a 2022–2023-as Petőfi-emlékévhez kapcsolódik, és a megújult múzeum és kiállításai várhatóan ősszel nyitnak majd újra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek