Négy év után először szólal meg a Big Ben szilveszterkor

2017 óta először fog megszólalni a londoni Big Ben szilveszterkor, hogy köszöntse az új évet, írja a euronews.com. A brit főváros ikonját négy évvel ezelőtt renoválni kezdték, ezért hosszú évekig hallgatásba burkolózott, és még látni sem lehetett az óralpjait az állványok miatt, nem kevés csalódottságot okozva a látogatóknak. Az állványzatot most leszerelik, így szilveszterkor már láthatóak lesznek a megtisztított és teljesen felújított óralapok.

Big BenForrás: GiadaGiagi/Pixabay

Az ország parlamentjének főépítésze, Adam Watrobski szerint a felújítások hátralévő része a tervek szerint 2022 tavaszára fejeződik be. Az építész szerint rendkívül fontos, hogy a Big Ben újra látható és hallható lesz, nem csak a turisták de a városlakók szempontjából is: "Ez egy nemzetközi szimbólum, a demokrácia nemzetközi szimbóluma, és persze ne feledjük a harangot. Maga a Big Ben volt az egyetlen harang, amely megszólalhatott a második világháború alatt. A szabadság és a remény hangja volt."

A torony harangja egy ideiglenesen beszerelt rendszerben szólal meg december 31-én, amikor éjfélt üt az óra. De az év elején visszahelyezik az eredeti, 11,5 tonnás viktoriánus korabeli szerkezetet is, amit azért távolítottak el egy időre, hogy ne essen baja a felújítások közben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek