Szívet és lelket melegítő téli koktélok, melyekkel bárhangulatot varázsolhatunk otthonra

Ha szeretnék elkápráztatni a vendégeiket egy-két csábító ünnepi koktéllal szilveszterkor, akkor nézzék meg következő kis összeállításunkat, amiben téli ízvilágú hideg és meleg italokat gyűjtöttünk csokorba. Szezonális gyümölcsökkel és fűszerekkel mindegyik az est fénypontja, vagy beszélgetés indítója lehet. 

Ha van rá lehetőségük - a hatás kedvéért - akár még egy bárt is kialakíthatnak a konyha előkészítőpultján, vagy az étkezőasztal egyik oldalán, kirakva az üvegeket, poharakat, esetleg egy-két koktélkeverő ezközt, díszítve egy melegfényű égősorral, vagy gyertyával. A hangulat így még ünnepibb és elegánsabb lehet. A vendégek pedig biztos értékelni fogják. 

A kép csak illusztráció - de egy barista szaküzletben és online is minden beszerezhető egy házi bár kialakításáhozForrás: Louis Hansel / unsplash

De nézzük a koktélrecepteket, melyek közül többet előre is elkészíthetünk, így a feldíszített minibárpulton már csak fel kell szolgálni őket a vendégek ámulatára:

Forralt bor hideg csavarral

Ez az ital egy olyan tökéletes parti koktél, amit már előzö nap elkészíthetünk, de akár frissen, melegen is kínálhatjuk. Benne van minden illat, ami az ünnepi időszakot idézi. 

Forrás: edward-howell / unsplash

Hozzávalók 4-6 személyre:

100 g muscovado cukor vagy jó minőségű barnacukor
1 csillagánizs
1 fahéjrúd
4 szegfűszeg
150 ml víz
1 citrom
2 klementin
150 ml Cointreau
750 ml minőségi vörösbor, például egy 2021-es Vylyan Bogyólé, ha magyar bort választanánk
Csavart narancshéj és csillagánizs a díszítéshez

Elkészítés:

1. lépés: Tegyünk 100 g cukrot egy serpenyőbe 1 csillagánizzsal, 1 fahéjrúddal, 4 szegfűszeggel és 150 ml vízzel. Lassan, folyamatosan kevergetve forraljuk fel, amíg a cukor fel nem olvad.

2. lépés: Ha kész a fűszeres cukorszirupunk, öntsük egy nagy kancsóba és hagyjuk kihűlni. Később tegyünk a kancsóba 1 citromot és 2 klementint (mindkettőt vékonyra szeletelve), valamint 150 ml Cointreau-t és 750 ml vörösbort. Jól keverjük össze, majd fedjük le, és tegyük legalább 2 órára, vagy ha lehet, egész éjszakára a hűtőbe.

3. lépés: A vendégeknek felszolgálhatjuk (átszűrve), lehűtve vagy jégen, csavart narancshéjjal és csillagánizzsal díszítve. Ha viszont hagyományos, meleg forralt bort szeretnénk kínálni, akkor nem kell lehűteni – felszolgálás előtt egyszerűen csak forralás nélkül melegítsük át, és töltsük hőálló poharakba.

Ünnepi Hot Toddy koktél

Ez a koktél még a megfázásra is gyógyír lehet, de a gyerekeknek azért ne kínáljuk, mert bizony jó minőségű wiskey az alapja. Az alábbi kis videóban nagyon szuggesztíven be is mutatják, hogyan készül.

Hozzávalók 2 személyre:

50 ml whisky
3 teáskanál méz
1 fahéjrúd, félbevágva
fél citrom leve
fél citrom felszeletelve
2 szegfűszeg

Elkészítés:

1. lépés: Keverjük habosra a whiskyt, és osszuk el 2 hőálló pohárra. Mindegyik pohárba tegyünk fél-fél fahéjrudat, majd majd öntsük fel 200 ml forrásban lévő vízzel.

2. lépés: A mézes keverékhez adjunk hozzá egy kis citromlevet, majd kóstoljunk, és ízesítsük, ha szükség van rá. A poharakat egy-egy szegfűszeggel megtűzött citromszelettel díszítsük, és melegen szolgáljuk fel.

Egy csokis földcsuszamlás rendel

Bár krémes és csokis, mégsem a gyerekeknek találták ki ezt a hideg, de vérpezsdítő koktélt, amit angolul Mudslide-nak hívnak. A csokoládékedvelő vendégek imádni fogják, mi pedig felvághatunk a mixelő tudományunkkal is.

Hozzávalók 2 személyre:

50 g étcsokoládé (legalább 40 %-os)
jég
60 ml kávélikőr
60 ml vodka
60 ml ír krémlikőr
100 ml habtejszín

Elkészítés:

1. lépés: Tegyünk be két 2 decis üvegpoharat a hűtőbe egy éjszakára. A koktélok felszolgálása előtt körülbelül egy órával olvasszunk fel 30 g csokoládét vízgőz felett egy tálban. A kihűlt poharak száját mártsuk bele az olvasztott csokoládéba, majd állítsuk őket egy tálcára, hogy a csoki lefolyhasson az oldalukon. Majd tálcástól tegyük vissza őket e hűtőbe a felszolgálásig.

2. lépés: Egy koktél shakert töltsünk meg jéggel, majd öntsük bele a kávélikőrt, a vodkát, az ír krémlikőrt és a folyékony habtejszínt. Rázzuk addig, amíg a shaker külseje nagyon hideg nem lesz.

3. lépés: Rakjunk néhány jégkockát a csokival díszített poharakba, majd szűrjük bele a koktélt. Hogy még pazarabb legyen a megjelenése, reszeljünk a tetejére csokoládét, és tegyünk bele egy fém vagy papír szívószálat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek