Újra megtekinthető az idén 10 éves rózsaszín Zsolnay Kiállítás

10 éves évfordulóját ünnepli a "Kezdetben volt rózsaszín..." című Winkler Barnabás építész, akadémikus több ezer darabos, Zsolnay-gyár rózsaszínű mindennapos használati tárgyaiból készült kiállítás. Az évforduló alkalmából újra megjelenik, ezúttal bővített kiadásban a Rózsaszín Zsolnay című album, melynek bemutatóján maga a gyűjtő is részt vesz - olvasható a zsolnaynegyed.hu oldalán. 

A 10 éves a Rózsaszín Zsolnay KiállításForrás: Zsolnay Negyed/Facebook

Az eseményen Winkler Barnabás elmondja gondolatait a kiállításról, és mesél a könyv születésének körülményeiről is. Azt is megtudhatjuk, hogy a kiállított alkotások minden darabja egyedi: a kézzel készült "rózsaszíneknek" hol a kiöntőjük, hol a fülük, hol az alakjuk, de gyakran a külső mázuk színárnyalata is különbözik egymástól. A Zsolnay család elmondása szerint, a rózsaszínű használati tárgyakat az alapítástól kezdve, évtizedeken át a századfordulóig gyártották nagy mennyiségben és egyre jobb minőségben. Közel négy évtizede, hogy egy családi örökségből hozzá kerülő rózsaszínű boroskancsó felkeltette Winkler Barnabás érdeklődését és elindította gyűjtőszenvedélyét. 

Az esemény december 19-én 15:00-kor kerül megrendezésre a pécsi Zsolnay negyedben. Az eseményen közreműködik Kálid Artúr színművész és Winkler Orsolya hegedűművész. Az eseményen való részvétel ingyenes, illetve ezen a napon a kiállítás is ingyenesen látogatható azok számára, akik rózsaszín ruhadarabban érkeznek az eseményre. 

(Címlapkép forrása: MTI/Sóki Tamás)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek