Újra látogatható az Uffizi 20 évre bezárt terme

Bő két évtized után újra látogatható keddtől a firenzei Uffizi képtárban a Térképek terme, ahol a reneszánsz korabeli Toszkána térképe látható, és ahol Dario Argento olasz filmrendező A Stendhal-szindróma című 1966-os filmjének ikonikus jelenetét forgatta.

Uffizi képtárForrás: robertharding via AFP/Nico Tondini/Nico Tondini

Az 1990-es évek végén lezárt és bő két év alatt 700 ezer euróból (257 millió forint) - javarészt az Uffizi amerikai rajongóinak adományából - felújított terem, a Terrazzo delle Carte Geografiche falain három, Toszkánát a 16. század végén ábrázoló térkép látható: az egyik Firenzét és környékét, a másik a frissen bekebelezett Sienát és környékét, a harmadik pedig Elba szigetét mutatja. A sziget térképe mellett a falra erősítve látható egy drágakőberakásos asztallap a livornói kikötő látképével.

Ezek az első nagyméretű térképek Toszkánáról, összesen 1200 város és falu nevét írták fel rájuk arany betűkkel. Sok helység neve mellé odafestették a látképét is, amely sok esetben a település első ismert képi ábrázolása.

I. Ferdinánd toszkánai nagyherceg az 1500-as évek végén a falra festett térképekkel akarta megünnepelni a Siena fölötti győzelmet, a nagyhercegség létrejöttét. A freskókat Ludovico Buti festette Stefano Bonsignori kartográfus vázlatai alapján.

A termet azért hívják olaszul terasznak, mert Giorgio Vasari építész eredetileg nyitott oldalfalú helyiségnek szánta, csak az 1600-as évek végén építették be mind a négy oldalról. A negyedik oldalon jelenleg egy üvegfalon át lehet megcsodálni a mai Firenze látképét.

Uffizi képtárForrás: Matteo Lezzi/Unsplash

Eike Schmidt, az Uffizi igazgatója szerint a Térképek termét annak idején létszámhiány ürügyén zárták le, holott a valódi ok az volt, hogy a terem elhanyagolt, poros és dohos volt, a falfestmények megsötétedtek. A felújítás során beépített új technológia automatikusan ügyel arra, hogy 20 embernél többen egyszerre ne tartózkodjanak a teremben.

A felújítás költségeiből 500 ezer eurót állt a Friends of the Uffizi Galleries, az Uffizi Barátai egyesület amerikai ága, 200 ezer eurót adott az állam. Az üvegfalú loggia a reneszánsz Toszkánát ábrázoló térképeken kívül arról is nevezetes, hogy Dario Argento itt forgatta A Stendhal-szindróma című filmjének jelenetét, amelyben a pszichoszomatikus betegségben szenvedő főszereplő (Asia Argento) a hely rendkívüli szépségének hatására szinte önkívületi állapotba kerül.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek