Egy nap gyönyörű lovakkal? Járja be ingyen a világhírű ménest!

A Lipicai Ménesbirtok is csatlakozott a szlovén kulturális intézmények A kultúra e vidám napja elnevezésű rendezvénysorozatához. Ezért a világhírű ménest december 3-án az érdeklődő ingyen bejárhatja, megtekintheti kiállításait, megismerheti történetét, és persze láthatja a birtok több mint 300 lovát - olvasható a slovenia.info oldalán.

Lipicai lovakForrás: Davor Zupancic/shutterstock.com

A lipicai ménest 1780-ban állították össze, hogy a pár évvel korábban alapított bécsi spanyol lovasiskola számára a császári udvarhoz méltó megjelenésű lovakat tenyésszenek. Akkoriban és még sokáig, egészen az Első Világháború végéig csak a császári család tagjai lovagolhattak e pompás, jól tanítható, engedelmes és a fogatokban remekül teljesítő lovakon. A lovasiskolát ma már bárki látogathatja.

Aki ellátogat a Trieszt közelében található, kis szlovén telepölésre, Lipicába (olaszul Lipizza - innen az általunk is használatos név), az megismerkedhet a ménes nyolc tenyésztési vonalával, és megtudhatja, mik azok a fő lovasmutatványok, amit egy ilyen paripának tudnia kell.

A lipicaiaknak az egész világon vannak leszármazottjai, így Magyarországon is, a mezőhegyesi ménesben. A lipicaiakat a háborúk elől többször is menekíteni kellett, ezért jó párszor hazánkban találtak ideiglenes menedéket maguknak. A ménes gazdag és színes történetét most idegenvezetők mondják el az érdeklődőknek.

A Kultúra e Vidám Napja
A Kultúra e Vidám Napját 2000 óta rendezik meg minden év december 3-án Szlovéniában a jeles szlovén költő, France Prešeren születésnapja alkalmából. Ilyenkor különböző kulturális intézmények döntenek úgy Szlovénia-szerte, hogy belépőjegy nélkül engedik be a látogatókat. Az elnevezést egyébként Anton Tomaž Linhart vígjátéka, az Ez a vidám nap avagy Matiček házassága ihlette - olvasható a slovenia.si oldalán.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek