Megtalálták Európa legrégebbi ékszerét

Egy lengyel barlangban találták meg Európa és Ázsia legősibb, több mint 40 ezer éves olyan ékszerét, amelyet emberi kéz munkált meg. A mamutagyarból készült függő 4,5 centiméter hosszú és 1,5 centiméter széles, ovális alakú, rajta két nagyobb, valószínűleg felfüggesztésre szolgáló lyuk látható. Ezen kívül több mint 50 apró, pontszerű lyuk helyezkedik el rajta aszimmetrikus hurokvonalban - adja hírül az MTI.

Forrás: Antonino Vazzana/BONES Lab

"Csodálatos ősi kézimunka a Homo sapienstől, bámulatos ékszer" - mondta Sarah Talamo, a Bolognai Egyetem munkatársa, aki a dél-lengyelországi Stajnia barlangban végzett kutatásokat vezette. A régészek radiokarbonos vizsgálati módszerrel állapították meg, hogy a függő 41 500 éves, így a legrégibb egész Eurázsiában, 2000 évvel korábbi a hasonló franciaországi és németországi leleteknél, melyeket szintén pontszerű fúrt lyukakkal díszítettek.

A Scientific Reports című tudományos folyóiratban csütörtökön publikált kutatás szerint a lelet rávilágít arra is, hogy a mai Lengyelország területe a művészi innováció egy fontos térsége volt Európában. A modern emberek újfajta dekorációs formákat találtak fel személyi vagy kulturális identitásuk jelzésére. A kutatók szerint nem tudni, hogy a mamutcsonton látható rajzolat mit ábrázol. Hasonló motívumot találtak a franciaországi Blanchard-ban, egy körülbelül 30 ezer éves vésett csonton, mely a feltételezések szerint az elejtett vadállatok megszámlálására vagy a Hold járásának jelzésére szolgálhatott.

A stajnia-barlangForrás: Jerzy Opioła/commons.wikimedia.org

A Stajnia-barlangban folytatott ásatások kiderítették azt is, hogy a modern ember a korábban véltnél 10 ezer évvel hamarabb megjelent Lengyelországban. "Eddig úgy tudtuk, hogy a mamutcsontékszer keletkezésének idején még nem élt modern ember azon a területen" - mondta Sarah Talamo.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek