Elképesztő: lelépnek a vászonról a szecessziós plakátok szereplői

Alphonse Mucha, a szecessziós plakátfestészet kiemelkedő képviselője ma ismét olyan népszerű, mint az 1800-as évek végén volt. November elején Prága városának közösségi rendezvényházában (Reprezentációs ház más néven Rendezvények Háza - Obecní dům) egészen különleges kiállítás nyílt a festő digitalizált képeiből.

A kiállítás nem kerülhetett volna méltóbb helyre, a Közösségi Ház ugyanis a cseh szecessziós építészet legkáprázatosabb alkotása, és magának Muchának is található itt egy falfestménye. A Franciaországban világhírűvé lett festő művei viszont ezúttal nem a megszokott módon láthatók. Az iMucha - egy híres gyűjtemény mozgásban című kiállítás falain az eredeti képek mellett óriás monitorokon elevenednek meg a grafikák alakjai: mozgásba lendülnek, és hangjaikat is hallani. E technika kiemeli a képek egy-egy fontos, de a felszínes néző számára talán elvesző részletét, és segít abban, hogy jobban tudjunk összpontosítani a lényegre.

A kiállításhoz 2022. február 16-án nagyszabású show is kapcsolódik, amely Mucha életét képregényhez hasonló formában dolgozza fel 3D-s digitális elemekkel, musical-szerű környezetbe ágyazva. A virtuális alakok mellett itt már igazi énekesek, táncosok és akrobaták is szerepelnek, az előadás narrátora, vagyis a történet mesélője pedig nem más lesz, mint a James Bondot is alakító angol színész, Pierce Brosnan. Ezt az eseményt már az O2 arénában rendezik, ahol a jegyek átlagára 2 500 cseh korona, vagyis körülbelül 37 000 forint. A kiállítás jövő év december 31-ig látható.

Címlapkép: Alfonse Mucha plakátjai egy 2019-es New York-i kiállításon, forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Christina Horsten

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek