Inspiráció volt az egyedülálló nőknek a reklámfotózás egyik megteremtője

Margaret Watkins (1884–1969) fotográfus olyan korban futott be sikeres karriert, amikor a nők jobbára otthon maradtak. Ő azonban nem ment férjhez, életét a lázadás, a hagyományok elutasítása jellemezte, művészetében és írásaiban visszatérő elem az erotika és a feminizmus. Nevére a reklámfotózás megújítójaként szoktak emlékezni. Egy kanadai folyóirat szerint élete inspiráció volt az egyedülálló nők számára, akik nem a hagyományos nemi szerepekben találták meg a kiteljesedést.

Margaret WatkinsForrás: Mai Manó Ház

A Mai Manó Fekete fény című kiállításán a fotográfusnő 120 fényképével ismerkedhetünk meg, melyek 1914 és 1939 között készültek. A képek közt portrék és tájképek, modern csendéletek és utcai jelenetek, reklámok és iparművészeti munkák egyaránt találhatók, írja a múzeum honlapja.

Margaret WatkinsForrás: Mai Manó Ház

A modernizmus kezdetén, a 20. század elején sok ambiciózus nő indult el a férfiaknak fenntartott pályán, de sok életmű maradt torzóban, vagy ismeretlenül. A fotográfusnő fogalma már benne élt a köztudatban, a női mivolt nem jelentett kizárást, de életfeltételeik, családi szerepvállalásaik, a társadalmi elvárásoknak megfelelő magatartásminták miatt mégis sokan a peremre szorultak. 

Szerdán 18 órától E. Csorba Csilla muzeológus és művészettörténész, a Magyar Fotótörténeti Társaság elnöke vezeti végig a a nézőket a kiállításon, és az európai fotótörténetből vett példákkal – francia, magyar, német – érzékelteti a hasonlóságokat és különbözőségeket, kitérve olyan alkotókra, mint Máté Olga, Marianne Breslauer, Ilse Bing, Rogi André és Laure Albin Guillot, bízva abban, hogy a „Watkins-jelenség", az ő nemzetközi felfedezése másokra is ráirányíthatja majd a figyelmet, írja a múzeum sajtóközleménye. 

Margaret WatkinsForrás: Mai Manó Ház

Regisztrálni a programra a maimano@maimano.hu e-mail címen lehet a tárgy rovatban feltüntetve a következőt: Tárlatvezetés – november 17. A tárlatvezetésen regisztráció után a kiállításra szóló belépőjeggyel vehetünk részt. Bővebb információk a kiállítás honlapján olvashatók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek