Budi bulival vár a Kiscelli Múzeum a vécé világnapján

Rekonstruált ókori toalett, mozgóképpé alakított archív fotó a Tabán utcáin folyó szennyvízről és számos díszes vécékagyló - ehhez hasonló kiállítási tárgyakkal találkozhatunk a Kiscelli Múzeum Kloáka, kanális, klozet - kis dolgok és nagy változások. Budapest csatornázásának kultúrtörténete című kiállításán, melyhez november 19-én és 20-án, a vécé világnapja alkalmából egy fesztivál is kapcsolódik.

Kloáka, kanális, klozet – kis dolgok és nagy változások. A további fotókért kattintsanak a képre!Fotó: Polyák Attila/Travelo

Mi a kapcsolat egy nagyváros halálozási statisztikája és egy vécécsésze között? Mi köze van Széchenyi Istvánnak az angolvécéhez? Hogy oldották meg a reformkori pest-budai hölgyek a „kisdolgukat"? Hogyan alakult ki a fürdőszoba mint különálló funkcionális helyiség? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ a január 9-ig meghosszabított tárlat.

Számunkra már magától értetődő a csapból folyó víz, és a vízöblítéses vécé. Pedig ezek széles körű használata nem olyan nagy múltú ahhoz képest, hogy mekkora előrelépést jelentettek a higiénia történetében. A kiállítás ezeknek a mindennapi higiéniai eszközöknek a történetét járja körül, miközben a városi csatornahálózat történetére és a pestis után megjelenő járványokra is koncentrál. Olyan kultúrtörténeti érdekességeket is felvillant, mint például az ember biológiai működése során keletkezett salakanyagokhoz való viszonyulás irodalmi, filmes vagy éppen képzőművészeti lecsapódásai.

A november 19-én, vagyis a main napon 17 órától kezdődő Klozetfesztiválon történészek és régészek előadásait hallgathatjuk meg a római kor, a középkori Buda, vagy az újkor toalettjeiről. Lesz előadás az angol vécéről is, majd egy fél órás kérdések és válaszok szekció után kezdődik a Budi Buli - Baci Bugi, ahol a jelentkezők megtáncoltathatják a rajzolt és falra vetített bacilusokat és vírusokat egy DJ közreműködésével. A részletes programról itt tájékozódhatnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek