Hazánk egyik legismertebb festője kapott életnagyságúnál is nagyobb szobrot

Leleplezték Boros Péter képzőművész Munkácsy Mihályról készített egészalakos bronzszobrát csütörtök délután a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum előtt. Az alkotás az épülő Munkácsy-negyedbe tervezett öt, a festőfejedelem által ihletett szobor közül az első.

Munkácsy Mihály szobra BékéscsabánForrás: MTI/Rosta Tibor

Munkácsy Mihály ma is Békéscsaba egyik leghíresebb személyisége. Öt-hat éve született meg a Munkácsy kulturális negyed gondolata, ennek részeként újították fel a múzeumot és annak állandó tárlatait. A negyed kialakítása alatt hidakat újítanak fel, most rendezik be a megújuló Munkácsy-emlékház tárlatát, és épül a bábszínház is.

De a városvezetés Munkácsyt a közterületeken is szerette volna megidézni, ezért öt különböző szobrot terveztek, melyek megidézik a festőfejedelm alakját és munkásságát. Miklya Gábor készíti bronzból az egész alakos Ásító inast; Prisztavok Tibor a Rőzsehordó nő festmény alapján megálmodott Rőzsehordó elnevezésű alkotást. Az Omaszta-parkba helyezik el a Délután a parkban című festményen látható napernyős nőalak szobrát; az ötödik alkotásra - amely a bábszínház kertjébe kerül majd - most írták ki az országos pályázatot.

Munkácsy Mihály: A zeneszobaForrás: Wikimedia Commons/https://www.metmuseum.org/art/collection/search/437170
Munkácsy Győrben
Mindeközben az évtized Munkácsy-kiállítása látható a győri Esterházy-palotában, ahol Pákh Imre műgyűjtő Munkácsy-kollekcióját nézhetjük meg. A kiállítás január 31-ig látogatható hétfő és az ünnepnapok kivételével, minden nap 10 és 18 óra között. A kiállításra a teljes árú jegy 2000 forint.

A hárommilliárd forintból létrejövő békéscsabai Munkácsy-negyed a tervek szerint 2022 végére, 2023 elejére készül el - mondta Szarvas Péter polgármester a szobor leleplezése előtt. A múzeumba vezető lépcsőn álló szobor azért lett grandiózus, mert úgy tanulták, az életnagyságúnál egy negyeddel nagyobb méretben kell ábrázolni az embereket, ha egész alakos alkotásokról van szó. Munkácsy Mihály pedig nagyjából 185 centiméter magas volt, ezt kellett tehát 25 százalékkal megnövelni, erre jött pluszban a tíz centiméteres talapzat, valamint a cilinder magassága - nyilatkozta a műről az alkotó.

Boros Péter szobrászművész Munkácsy Mihályt ábrázoló egészalakos bronzszobra a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum főlépcsőjénForrás: MTI/Rosta Tibor

Boros Péter több köztéri alkotással büszkélkedhet Miskolctól Budapesten át Felcsútig. A Pancho Arénánál neki köszönhetően jelennek meg az Aranycsapat legendás játékosainak portréi, valamint a neves építész, Makovecz Imre. Az MTK-stadion előtt, a Hungária körúton látható a Sándor Károlyt ábrázoló szobra. Az ő nevéhez kötődik Jantyik Mátyás békési mellszobra, valamint ő készítette el a békés-tarhosi zenepavilonhoz Gulyás György mellszobrát.

A Munkácsy Mihály Múzeum kertjében továbbra is megmarad Borsos Miklós szobrászművész által 1958-ban alkotott Munkácsy-mellszobor. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek