Utazzon Olaszországba repjegy nélkül a Puskin és a Tabán vásznain!

Az utazás egyik legkényelmesebb formája a filmnézés, amelyre leginkább a karantén alatt kaptunk rá. Ezért indítottunk karantén idején itt a Travelón is egy olyan sorozatot, amely egy-egy ország hangulatát csempészte egy kicsit vissza a képsorokon keresztül, és most ezért ajánljuk olvasóink figyelmébe a november 6-án induló Olasz Filmfesztivált is, amely 10 napon át ad lehetőséget arra, hogy Olaszországban érezzük magunkat.

A fesztivál Toni Servillo fergeteges főszereplésével, az idei Velencei Filmfesztiválon több díjat nyert, a Belle Époque Nápolyában játszódó, Itt én nevetek című drámával nyílik a budapesti Puskin moziban, olvasható a szerkesztőségünkbe érkezett közleményben.

A Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce-Cinecittà közös rendezvényén november 6. és 16. között a Puskin és a Tabán moziban a legújabb és legjobb olasz alkotásokat, köztük több fesztiválsikert nézhetjük meg eredeti nyelven, magyar felirattal. A legtöbb filmet csak egyszer vetítik, így érdemes már most megvásárolni a jegyeket.

Itt én nevetek

Mario Martone Itt én nevetek (Qui Rido Io) című filmje az idei Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában debütált és több díjat is nyert. A XX. század elején, a Belle Époque Nápolyában játszódó film a nagyszerű komikus színész, Eduardo Scarpetta életét mutatja be, akinek saját és feleségekből, élettársakból, szeretőkből, törvényes és törvénytelen gyerekekből álló népes családjának élete a színház körül forog.

Sikere csúcsán elhatározza, hogy paródiát készít a kor legnagyobb olasz költője, Gabriele D'Annunzio egyik tragédiájából. D'Annunzio erre plágium miatt feljelenti Scarpettát. Ez volt az első nagy szerzői jogi per Olaszországban.

Itt én nevetekForrás: MittelCinemaFest2021

Rácsokon túl

A Rácsokon túl című film (Ariaferma), amelynek rendezője Leonardo Di Costanzo, főszereplője pedig szintén Toni Servillo, egy börtön felszámolását beszéli el. Egy tucatnyi rab néhány börtönőr kíséretében arra vár, hogy átvigyék őket új helyükre. A kialakult feszült légkörben az elkülönülés szabályai fellazulnak, és az ott rekedt férfiak között új kapcsolati formák látszanak kialakulni.

Rácsokon túlForrás: Giamni Fiorito/MittelCinemaFest2021

Latinamerika

Szintén az idei Velencei Fesztiválon volt a világpremiere az idei Torontói Filmfesztiválon is nagy sikert aratott a Latinamerika (America Latina) című filmnek, melynek rendezői Damiano és Fabio D'Innocenzo ikertestvérek. A különös hangulatú alkotás főszereplője az udvarias és nyugodt Massimo, a kiváló fogorvos, aki mindent elért az életben, amire ember vágyhat: anyagi jólét, szép család és kiegyensúlyozott élet. Ám egy nap Massimo lemegy a pincébe, és az abszurd átveszi az irányítást az élete felett. A főszereplőt, Elio Germanot olyan filmekből ismerhetjük, mint az El akartam rejtőzni, Rózsa-sziget, Előtted az élet, Az Ötödik kerék, Lucia Látomásai vagy a Testvérem egyedüli gyerek.

LatinamerikaForrás: MittelCinemaFest2021

Futura

Izgalmas csemegének ígérkezik Pietro Marcello (Martin Eden), Francesco Munzi és Alice Rohrwacher (A Szent és a Farkas) közös alkotása, a több fesztiválon is hatalmas sikert aratott Futura című film. Egy hosszú, Olaszországon át vezető út során megismerhetjük a 15 és 20 év közötti fiataloknak a jövőről alkotott elképzeléseit. A film Olaszország portréját rajzolja meg úgy, ahogyan a mai tizenévesek látják, akik lakóhelyükről, álmaikról, várakozásaikról, vágyaikról és félelmeikről mesélnek.

FuturaForrás: MittelCinemaFest2021

Könyvesbolt Párizsban

A Könyvesbolt Párizsban (Il materiale emotivo) című film Pierre-ről, egy párizsi antikváriusról szól, akinek élete a ritka könyvek és bénulásban szenvedő lánya körül forog, amíg meg nem ismerkedik egy közvetlen, életvidám nővel. A film rendezője és főszereplője az egyik legismertebb olasz színész, Sergio Castellitto, akire a Fortunata rendezőjeként és a Bella Martha főszereplőjeként emlékezhet a magyar közönség.

Könyvesbolt PárizsbanForrás: MittelCinemaFest2021
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek