5 film, amivel október 23-ra emlékezhetünk

Ha szeretnénk belehelyezkedni egy történelmi korszak hangulatába, nincs is jobb módja, mint filmeket nézni. Az '56-os forradalom emléknapjához közeledve összegyűjtöttünk néhány online is elérhető filmet, amellyel október 23-ra hangolódhatunk.

A vizsga (2011)

Bergendy Péter filmje egy évvel az 1956-os forradalom leverése után a kommunista rezsim Államvédelmi Osztálya sajátos vizsgának veti alá az ügynökeit, hogy teszteljék a lojalitásukat. Jung András tartótisztre (Nagy Zsolt) éppen szenteste kerül sor. Mentora, Markó Pál (Kulka János) a szemközti ház ablakából figyeli, és le is hallgatja, amint a konspirált lakásban a jelentéstételre érkező ügynökeit fogadja.

Vesztére ezen a napon találkozik titkolt szerelmével, Évával (Hámori Gabriella) is, aki becsapja őt, és ezzel Markó is kellemetlen helyzetbe kerül. Jelentse fel tanítványát, vagy tusolja el az ügyet? A film ezen a linken érhető el. 

A tanú (1969)

Pelikán József hithű kommunista, aki végig harcolta elvbarátaival a vészterhes éveket. Most, győzelmük után, a személyi kultusz idején, gátőrként is elkötelezett munkát végez. Lecsap az orvhorgászra, akiről kiderül, régi barátja és harcostársa, Dániel Zoltán, aki jelenleg miniszter. Épp ez a kedves barát buktatja le akaratán kívül, amikor feketevágás miatt megjelenik a hatóság. Pelikán börtönbe kerül, ahonnan egyre magasabb beosztásba helyezik.

Ő lesz a vidámpark, az uszoda, majd később egy narancstermelő gazdaság igazgatója. Természetesen mindez nem ajándék. Virág elvtárs minden alkalommal hangsúlyozza, hogy egyszer még kérnek Pelikántól valamit. És ez az egyszer el is érkezik, amikor Dániel Zoltánt koholt vádakkal letartóztatják. A film Cannes-ban az Ökumenikus zsűri díját nyerte el. A film ezen a linken érhető el.

Szerelem (1971)

Az ötvenes években Luca, a fiatal tanárnő hűségesen várja haza politikai okokból bebörtönzött férjét, Jánost. A régi barátok félnek, elzárkóznak a segítségre szoruló asszony elől. Luca feladatai között szerepel az is, hogy ellássa anyósát és elhitesse vele, hogy fia filmet forgat Amerikában. A két nő különös kapcsolatának alapja, hogy ugyanazon férfi áll életük középpontjában.

A Mama már nem tudja megvárni fia hazatértét. Egy nap váratlanul kiszabadul János, s a házaspár újra kezdi az életet. A költői szépségű film Tóth János, Makk Károly és Déry Tibor alkotása. Az élet legfontosabb kérdéseit érinti - szerelemről, halálról, túlélésről szól. Az '56-os korszak abszurditását úgy fokozza, hogy a századforduló biedermeier emlékeit felvillantva egy vállalhatatlan meg egy visszahozhatatlan világot, kétféle lehetetlent szembesít egymással. A film ezen a linken érhető el. 

Eldorádó (1988)

1945. Teleki tér. A piac királya, Monori Sándor (Eperjes Károly) új lendülettel lát munkához. Most, hogy lánya, Marika hazajött Bécsből és fiú unokát szült neki, van értelme az életének. Először a vejétől szabadul meg két marék aranyért, majd Marikától, a lányától szabadul meg, hogy csak az övé lehessen a kis Imi, akit ő akar felnevelni a feleségével. Az ötvenes évek nem kedveznek az üzletnek, de a mi Monorink tudja, hogy "akinek aranya van, annak mindene van". Nem ugrál, inkább kivár... A film ezen a linken érhető el. 

Egymásra nézve (1982)

Egy tiltott szerelem története két nő között az ötvenes évek kommunista diktatúrájában. Éva (Jadwiga Jankowska-Cieślak) szókimondó újságíró, aki nem kap munkát, amíg az Igazság nevű lap főszerkesztőjének, Erdős elvtársnak (Jozef Króner) meg nem tetszik a szenvedélyes igazságszeretete.

Az újságnál találkozik Líviával (Grażyna Szapołowska), akibe első látásra beleszeret. Szerelmüket csak titokban, lopva tudják megélni, és a helyzetet tovább nehezíti, hogy Lívia katonaférje a belső elhárításnál dolgozik. A film ezen a linken érhető el.  

(Forrás: NFI.hu, port.hu, címlapkép illuzstráció: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem/Facebook)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek