Nívódíjat kapott a Nemzeti Múzeum online múzeumpedagógiai programja

Rangos kitüntetéssel ismerték el a Magyar Nemzeti Múzeum komplex online múzeumpedagógiai programcsomagját, mellyel a pandémia alatt az online oktatást segítette. A Múzeumpedagógiai Nívódíjakat a szakmai zsűri minden évben olyan új fejlesztésű múzeumpedagógiai kezdeményezéseknek ítéli oda, amelyeket más múzeumok is könnyen adaptálhatnak.

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

2020 márciusától a múzeum munkatársai több lépcsőben, folyamatosan építkezve fél év alatt – online látogatókutatások eredményeit figyelembe véve – az egyszerűbb online kvízektől eljutottak a virtuális kiállításokban tartott múzeumpedagógiai foglalkozásokig. Az online múzeumi órák a ThingLink alkalmazás segítségével játékos, interaktív, könnyen és gyorsan variálható virtuális térben zajlottak. A múzeum honlapján is megtalálható, több korosztály igényeit is figyelembe vevő tematikus múzeumpedagógiai foglalkozások alkalmasak arra, hogy a pedagógus a tanórán, vagy a diák otthon önállóan felfedezzen egy-egy történelmi korszakot a múzeum virtuális kiállításai, és az azokhoz rendelt változatos digitális tartalmak segítségével.

A Magyar Nemzeti Múzeum múzeumpedagógusai és múzeumandragógusai közel egy év alatt 355 élő múzeumpedagógiai foglalkozást és tárlatvezetést tartottak ingyenesen, több mint 16 400 résztvevőnek. A múzeum virtuális látogatói között minden korosztály képviseltette magát az általános iskolásoktól egészen a nyugdíjas korosztályig. Az élő múzeumi órák és tárlatvezetések egy videókonferencia alkalmazáson keresztül, megosztott képernyővel zajlottak. Az általános és középiskolások részvételével zajló foglalkozások minden esetben a kooperatív munkaformára, a gyerekek aktív bevonására épültek, a virtuális kiállítás puszta bemutatásán túl a múzeumpedagógusok versengésre, vázlatírásra, önálló felfedezésre sarkallták a diákokat. 

Az online programcsalád továbbra is elérhető a múzeum honlapján, ahol a családok, a felnőttek és a tudományos munka iránt érdeklődők is kedvükre böngészhetnek a játékos tartalmak között, vagy a múzeum digitalizált gyűjteményeiben és adatbázisaiban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek