50 év után Magyarországon láthatók újra együtt a párizsi absztraktok

Világhírű múzeumokból érkeznek festmények a debreceni MODEM október 3-án nyíló Párizsi absztraktok című kiállítására, írja az intézmény, honlapján.

Kandinszkij (illusztráció)Forrás: Wikipedia

Az 1500 négyzetméteres kiállítás középpontjában a valaha volt legnagyobb hivatalos nonfiguratív csoportosulás, az Abstraction-Création áll. Ez egy közel 100 fős társaság, amelyhez több mint 20 ország művésze csatlakozott, magához vonzva a világ jelentősebb absztrakt képviselőit az 1930-as években.

A MODEM Párizsi absztraktok című kiállítása közel 100 művet vonultat fel, olyan világhírű művészek képeit és szobrait, mint Vaszilij Kandinszkij, Jean Hélion, Alexander Calder, Auguste Herbin, František Kupka vagy Jean Arp. Emellett világhírű magyarok, köztük Moholy-Nagy László, Alfred Reth vagy Étienne Beöthy és hazánkban elismert avantgárd alkotók, mint Tihanyi Lajos és Martyn Ferenc munkásságát is először láthatjuk a párizsi Abstraction-Création közegében. A művek a párizsi Centre Georges Pompidou, a párizsi Galerie Le Minotaure, a bécsi mumok, a bécsi Belvedere vagy a Nantes-i Musée d'arts de Nantes múzeumokból érkeznek. A kiállítás különlegessége, hogy a New York-i és párizsi Abstraction-Création-kiállítások után csaknem 50 év elteltével ez lesz az első nagyszabású tárlat a témában, amely egészen új kutatási eredményeket tár fel.

A tárlat extra szenzációja, hogy több neves intézmény (Musée d'art moderne et contemporain de Saint-Étienne; Centre Georges Pompidou) művének restaurálását, keretezését is magára vállalta a MODEM. A nagyszabású nemzetközi anyagot pedig katalógus kíséri, melyhez világhírű művészettörténészek készítettek tanulmányokat. A tárlat október 3. és január 30. között várja az érdeklődőket a Modem – Modern és Kortárs Művészeti Központban Debrecenben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek