Versenyezzen Európa országaival a madármegfigyelő napokon!

Közeleg az Európai Madármegfigyelő Napok, amikor nincs más dolgunk, mint kimenni a szabadba, megszámolni hány madarat látunk, majd elküldeni az eredményt a Magyar Madártani Egyesület (MME) applikációjára. Az akciót a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban, és célja kettős: egyrészt európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, másrészt ingyenes országos eseményekkel csábítják az embereket a szabadba, írja a MME.

Érdemes az eget kémlelni október elején - illusztrációForrás: Szegedi Fehér-tó/Facebook

Az idén október 2-án és 3-án megrendezett akció egyben verseny is az európai államok között. A játékban a helyszínek, a résztvevők, és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat, a legmagasabb számokat elérők pedig nyernek. Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.

Az akció során begyűjtött megfigyelési adatokat egy online felületen várják, mely okostelefonon is működik, így akár terepen is kitölthető. A beküldött adatokat az MME kollégái vasárnap 16 és 17 óra között összesítik, majd 17 órakor továbbítják a nemzetközi koordinációs központba, aminek évről-évre más ország ad otthont.

Az esemény alkalmából országszerte lesznek ingyenes, madármegfigyelő programok. Budapesten a cinkotai Naplás-tónál, valamint Soroksáron lesznek szervezett madarásztúra, madárgyűrűzési bemutat és odúkihelyezés. De nem kötelező szervezett túrához csatlakozni ahhoz, hogy az akcióban részt vehessen. Egyéni részvételével is hozzájárulhat Magyarország sikeréhez. Számolja meg kertje madarait, sétáljon a közeli parkban és erdőben barátaival, családtagjaival, és juttassa el az eredményt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek